Следвайте ни

Андрей Ковачев: LIBE комисията не сваля доверието си от България

viber icon

„LIBE комисията не сваля доверието си от България, както се говореше днес. Това е абсурдно твърдение. Европейските институции, било то Комисията на европейския парламент LIBE, или самият Европейски парламент, не сваля и не дава доверие. Българските гласоподаватели по време на избори дават доверие. Нека не злоупотребяваме заради предизборни цели и да използваме текста за пропаганда в България“.

Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, относно гласуването на Резолюция LIBE. За Резолюцията са гласували 35 „За“, 30 „Против“ и 1 „Въздържал се“. Въпреки това тя е незаконодателен акт и няма правен аспект. Текстът предстои да се разглежда на предстоящото пленарното заседание на Европейския парламент. 

Припомняме, че Комисията по граждански свободи в Европейския парламент подкрепи антиправителствените протести в България. Автор на документа е председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар. Третира три ключови сфери – правосъдие, корупция и медии. 

Ние работехме от много години за нов, общ механизъм за наблюдение на върховенството на закона и свободата на медиите във всяка страна-член на ЕС, както и отпадане на стария механизъм за сътрудничество и проверка, с когото България и Румъния влезнаха в съюза през 2007 година. Новият механизъм ще позволи много по-лесно и бързо налагане на санкции за страните, които не спазват разделението на властите, върховенството на закона и свободата на медиите. Важно е крайните бенефициенти на европейските средства да не пострадат от това, че едно правителство или конкретна институция не си е свършила работата, или има сигнал за корупция. За тях трябва да има гаранция, че ще получат средствата, за които са кандидатствали“, коментира г-н Ковачев на брифинг с представители на българските медии. 

Той конкретизира, че никой от Европейската народна партия и от Европейските консерватори и реформисти не е гласувал за този „ляв“ според него текст. Основната цел на прогресивните сили е да има много ясна предизборна стойност в Резолюцията. Против нея гласуваха и евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки. Някои представители на партии твърдят, че текстът е писан по изпратени сигнали. Твърдение, което не се приема за вярно от всеки. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?