Следвайте ни

Държиков фаворит за председателското място в Общинския съвет

viber icon

Александър Държиков е фаворит за председателското място в новия Общински съвет на Пловдив. От вчера бившият зам.-кмет с ресор култура вече е член на местния парламент. Той бе на 24-о място в листата на ГЕРБ, но влезе в ОбС след поредица от рокади в листата на партията. Държиков е добре приет в ГЕРБ, а освен това се ползва с доверието и на останалите си колеги в Общинския съвет.  

Вчера местният парламент се попълни окончателно с решение на Общинската избирателна комисия.

Най-големите промени са именно в групата на ГЕРБ. От нея излизат избраните за кметове Здравко Димитров на Пловдив, Георги Стаменов на "Централен",  Иван Стоянов  на "Източен" и Димитър Колев на "Западен", както "Марица" вече писа. По-рано, след първия тур удостоверение за кмет е издадено и на спечелилия тогава Костадин Димитров /"Тракия"/.  По закон те не могат да съвместяват кметската длъжност с тази в местния парламент и трябва да отстъпят местата си на следващите в листата.

Оставки от Общинския съвет са подали Лариса Кътова, заместник-кмет в "Северен", и Фиданка Кацарева от ГЕРБ. Лариса Кътова е предпочела да остане в районната администрация на същата длъжност. Фиданка Кацарева ще продължава да заема службата си в АМТИИ. 

Вместо тях в групата на ГЕРБ влизат Ангел Славов, Иван Вичков, Анета Господинова, Емил Русинов и Александър Държиков.

Ангел Славов, който оглавяваше Общинския инспекторат, остава общински съветник. Вчера той е подал молба за напускане. Зам.-кметът по култура и туризъм Александър Държиков ще бъде освободен днес от поста и също ще полага клетва на тържествената сесия на Общинския съвет в понеделник.

Общинската избирателна комисия е отписала от Общинския съвет  водача на листата на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, тъй като тя е назначена за областен управител.

Промени има и в групата на местната коалиция НФСБ - ВМРО. Кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов който беше и водач на съветническата листа, е предпочел да се върне в парламента. В Народно събрание той оглавява  комисията за младежта и спорт. Банката му ще заеме Иван Црънчев от ВМРО, както "Марица" писа. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?