Следвайте ни

18-годишните: Не знаех, че има избори, но щом е така, ще гласувам

Бездействието държава не оправя, смятат младите, които за пръв път имат право на глас

viber icon

Наскоро, няколко дни преди осемнадесетия си рождения ден, получих поздравително писмо от Община Пловдив с „най-искрени пожелания". Направи ми добро впечатление жестът и ми стана приятно. После се зачудих дали така не искат да стимулират по-голяма активност в предстоящите местни избори. Затова реших да питам мои познати, на които също им предстои възможност да гласуват за пръв път, дали знаят, че има избори, смятат ли да гласуват и дали са информирани за кандидатите. Ето и техните отговори:

1. Виждам предизборни кампании и така разбрах, че ще има избори за кмет. Щом се запозная с това какво предлага всеки представител, не бих имала против да дам гласа си. Не съм информирана за кандидатите, но ще се запозная. Една птичка обаче пролет не прави, затова смятам, че лично моят глас няма да направи кой знае каква разлика.

2. Да, знам, че ще има избори, и определено ще гласувам. Наясно съм с някои от кандидатите. Мисля, че ако всеки, който има право, гласува, промяната е възможна. А това не отнема и много време. Така ние ще избираме кой да ни управлява.

3. Не съм сигурна още дали ще гласувам. Ако реша, ще се информирам кои са кандидатите. Смятам, че всеки един глас е от значение и би повлиял поне малко. Бих посъветвала връстниците ми да гласуват, защото така няма да загубят нищо, а напротив, могат само да направят нещата по-добри за града.

4. От такива събития не се интересувам и няма да гласувам, защото нямам определена политическа позиция. Не знам кои са кандидатите, но бих се запознал, ако промените, предложени от всеки, засягат моето положение. Не смятам, че моят глас е от значение, защото един глас не прави нищо. А и не мисля, че получаваме истинската информация за общински и държавни проблеми.

5. Не знаех, честно казано, че има избори, но щом е така, ще гласувам. Не съм запозната, но ще потърся нещо по-подробно за кандидатите, преди да избера когото и да било.

6. Ще гласувам, абсолютно! Всеки глас е от значение, въпреки че много хора не го осъзнават. Дори и да не се интересувате или да не разбирате от политика, отделете една-две минути поне да прочетете и да дадете своя глас. Бездействието държава не оправя!

7. Не знаех, че ще има избори, тъй като съм цяло лято извън страната. Ще гласувам. Смятам, че гласуването е задължение за всеки гражданин на една демократична страна.

8. Да, със сигурност. Смятам, че е много важно да се разучи всеки един кандидат, макар че лично аз мисля, че партията, която стои зад тях, е от по-голяма важност.

9. Наясно съм с предстоящите избори и ще гласувам. Знам само трима от кандидатите за Пловдив, но ще се информирам по-подробно за останалите, преди да гласувам. Смятам, че всеки глас е от значение и че заедно можем да направим промяна, затова бих посъветвала всеки човек с право на глас да се включи в изборите и да даде своя глас за човек, с чиито амбиции и намерения за управлението е запознат и съгласен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?