11 комисии гледат под лупа предложенията на кмета Здравко Димитров

Единайсет постоянни комисии са създадени в Общинския съвет  с правилника за работа. Сред тях са по финанси и бюджет, правната, по здравеопазване, транспорт.  Както в предишния мандат, така и в настоящия е сформирана комисия за предотвратяване на корупцията, но досега не се е чуло тя да се е занимавала с подобни случаи.

Повечето от комисиите се оглавяват от ГЕРБ. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков  настоя комисията по здравеопазване да се ръководи от съветник от опозицията - Демократична България. Това е д-р Веселка Христамян. Впрочем открай време лекарското присъствие в местния  парламент е дефицитно.

Според правилника през постоянните комисии  трябва да минават всички предложения, за да няма неизяснени въпроси, които да се разискват на сесия.  В този мандат намаляха така наречените "извънредни" предложения, които се внасят  като на пожар за разглеждане  в залата, без да са разисквани предварително в комисии. Допреди една година администрацията доста често използваше възможността "да хване последния влак", понякога умишлено, за да не могат по-прецизните съветници да се запознаят с материала детайлно. 

Един от активните съветници е председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев. Освен изявленията, които Илиев прави от името на групата, след скандала с конкурса  за шеф на Онкодиспансера, именно  той   беше  предложил  да бъде избран  временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив, а  на сесията обяви номинацията на д-р Пламен Фотев. 

Останалите съветници от ГЕРБ  ревностно спазват правилото, че мълчанието е злато, и не  участват в дебати дори когато опозицията атакува управлението.  Опозицията е представена от две групи - на Демократична България и БСП. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
БСП

БСП

09.11.2020 | 08:14

Съветниците на Гергов не са опозиция защото интересите на техния лидер са в полза на ГЕРБ. Те не представляват БСП, защото са против ръководството, а са служители на ООД Гергов.

Отговори
4 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?