46

West Point - перлата в сърцето на зеления "Западен"

"Марица" представя в изложба знаковите сгради под тепетата

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи, и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба  на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ представя сградите, които са тясно свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив, но и тези, които създават новия облик на града. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-добрите образци, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят града под тепетата забележителен и неповторим: това са модерните жилищни сгради, търговски центрове, офис- и промишлени постройки.

 

Емблематичната сграда на бившия магазин „Направи си сам” в „Западен” се трансформира в модерния West Point. Фасадите му са решени с композитни плоскости, стъкло, керамика и мазилка, като върху остъклените фасади ще бъдат разположени видеорекламни екрани. Най-големият от тях ще бъде с размер 24/9 метра - това ще отличава фасадата на West Point от традиционните жилищни комплекси.

West Point, който ще бъде дом на близо 200 семейства, е в активите на Ангел Куков - предприемача, който има сериозно портфолио на пазара на имоти. В последните години компанията му изгради жилищните комплекси: „Олимпия", „Олимпия Резидънс", „Олимпия Сити", в активите му също са хотел и аквапарк „Акваленд".

Предприемачът има още планове на пазара на имоти под тепетата и те са свързани с терена на бившата фабрика Coca-Cola. В парцела с внушителната площ от 48 дка се планира изграждането на зелен жилищен комплекс, който предлага перфектната среда на обитаване, като при проектирането е мислено за комфорта и функционалността на помещенията.

Жилищните площи са решени в четири самостоятелни секции, като общият брой на апартаментите е 210 на брой и те са едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни.

Търговските и офис площи са разположени на първо и второ ниво - водят се преговори за откриването на медицински център от нов тип. Паркирането на комплекс West Point е осигурено от подземен паркинг на три нива за над 220 автомобила.

Очаква се West Point да бъде завършен до края на следващата година, като в това време ще продължат да функционират известното West кафе, аптеката и игралната зала.

Кинг Кобра може да бъде видяна не само в най-големите аквапаркове по света, но и в Акваленд в ЖР „Тракия”  - това е водната пързалка, смятана за една от най-екстремните в света. Посетителите се спускат от височина 21 метра, за да се изстрелят към хищната кобра с над 70 км/ч.

Аквалендът разполага с осем басейна и 18 пързалки и е първото по рода си съоръжение от такъв мащаб в Пловдив. В него освен басейни и пързалки има хотелска част, ресторант, фитнес зала с модерно оборудване и СПА център.

През 2020 година бизнесменът Ангел Куков купи 85 декара от остров Адата, в средата на река Марица. Островът е подходящ за артсъбития и фестивали, както и за атракции и спорт. На него може да бъде изграден един естествен арт- и занаятчийски квартал.

Сделката на бизнесмена е с наследниците на Константин Хаджикалчев. Навремето остров Адата е бил известен като „остров Калчев”, по името на собственика му Константин х. Калчев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Арх

Арх

28.01.2022 | 19:30

Нищо зелено не остана вече. Уест пойнт стърчи подобно на небезивестната Корона, но изглежда малко по-цивилизовано, короната е по-зле от типов панелен блок. А комплексът до аквапарка е просто трогателен с наивната си архитектура, все едно нарисуван от дете.

Отговори
5 0
Алфа

Алфа

25.01.2022 | 12:12

Сперте грозното високо гъсто застрояване и некачествените ремонти и материали !

Отговори
6 0
Иванова

Иванова

24.01.2022 | 13:20

Единствената надежда на "Западен" за глътка въздух е кв Прослав и Коматево. Но като гледам с какви темпове се строи и там, наистина Пловдив става бетонно гето.

Отговори
10 0
име

име

21.01.2022 | 09:39

Зеленият Западен вече го няма. Има Бетонния Западен.

Отговори
11 1
Браво

Браво

17.01.2022 | 09:31

Хубаво е, че вървим тенденцията Пловдив да заприлича на лунен пейзаж. Така всички ще можем да си представим как се чувстват космонавтите. А кога ще узнаем как се чувстват корумпираните институции, довели българските градове дотук?

Отговори
14 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?