Следвайте ни

Вестник "Марица" срещна пловдивчани с пионерите в медицината ВИДЕО

viber icon

Пловдивчани се срещнаха с пионерите в медицината на Главната и се запознаха с древните лечителски традиции на Пловдив. Новата изложба „Медицина с традиции“ на вестник „Марица“ и „Хермес медия“  беше открита официално на Римския стадион. 

На Джумаята са разположени 20-те пана, пред които десетки жители и гости на града се спират да разгледат. Те разказват за първите лечебници, изявени лекари и строители на болници, които са написали историята на медицината в града под тепетата.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на вестник "Марица", че отново бие камбаната по важните теми. "От добрия човек става добър лекар", подчерта Димитров. Той заяви, че екипът му иска да възстанови болницата на Димитър Кудоглу. Така на мястото на бившата Белодробна болница ще се появи хоспис за възрастни хора и клиника.

"За първи път се случва имената на лекарите да се споменават повече и с уважение, отколкото на фолк изпълнителите. Това е добрата новина от пандемията", посочи Руси Чернев, главен редактор на вестник "Марица".

„Не може да се отрече фактът, че Пловдив е дал на България цели поколения успешни лекари и медицински преподаватели. Тази година е по-специална и различна. Човечеството ни е изправено пред това да се справи със сериозно предизвикателство, касаещо здравето му. Именно затова погледът ни тази година е обърнат към всички онези, за които Хипократовата клетва е съдба“, подчерта Русана Пашова, директор реклама на "Хермес Медиа". 

Фотосите и текстовете са подбрани от историка Владимир Балчев, който едва ли някога ще се измори да разказва историята на Пловдив. "Традициите на Пловдив в медицината започват от древността. Любопитен факт е, че първите лекари в града са били и първите общественици. Това са хората, които строят нова България – д-р Стоян Чомаков, д-р Рашко Петров, Георги Вълкович, Георги Янкулов, Георги Странски“, отбеляза  Владимир Балчев и прикани пловдивчани да разгледат изложбата, защото по думите му "тя говори повече отколкото казаните думи".

Сред гостите, които видяха експозицията, бяха медици, зам.-кметът Пламен Панов,  председателят на Общинския съвет Александър  Държиков, кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Дизайнът  на изложбата е дело на на Олимпия Димова.
Партньори в каузата и разказа за медицината с традиции на Пловдив са  УМБАЛ "Свети Георги", УМБАЛ "Пловдив", УМБАЛ "Пълмед", УСБАЛАГ "Селена", УМБАЛ "Еврохоспитал", МБАЛ "Света Каридад", Очна клиника "Луксор", МБАЛ "Медлайн", Хранителни добавки "Nature's way", "Драгиев и Ко" ООД, "КЦМ 2000 ГРУП".

През годините вестник "Марица" и "Хермес медия" не са преставали да насочват вниманието на пловдивчани към различни тематики. Разказвали сме за първите вестници и журналистическите традиции в Южна България. В изложба подредихме и манастирите в Южна България и историята им съвместно с Пловдивска Митрополия. Правили сме фотографска експозиция с уникалните природни феномени в Пловдивския регион, а миналата година разказахме кои са най-големите дарители на Пловдив.

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?