Следвайте ни

Венера и уникални древни мозайки откриха в центъра на Пловдив СНИМКИ

viber icon

Теракотена статуетка на Венера от II век сл. Хр. и уникални древни мозайки, досущ като тези в Голямата и Малката базилики, откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев на разкопки в центъра на Пловдив. Подовите пана с разноцветни камъчета вероятно са направени през V-VI век и съдържат същите геометрични мотиви, които се срещат в двете базилики и в сградата Ейрене.

Твърде вероятно е едно и също художествено ателие във Филипопол да е направило всичките мозайки, заяви пред „Марица“ археологът Елена Божинова. Пъстрите мозайки са разположени върху 15 квадратни метра, покрай източната стена на антична сграда, която е била дъговидно извита.

„Елипсовидното здание не е задължително да е било църква. В този период и представителни сгради – приемните на домовете, са били оформени по този начин. Подобен е случаят със сградата Ейрене в подлез Археологически. Там също едно от помещенията е оформено с дъговидна източна стена. Тънките стени, надградени с кирпич, също накланят везните в полза на хипотезата за приемна на частна къща“, допълни Божинова.

На по-долното ниво на същия обект екипът на Божинова и Станев се натъкна и на теракотена статуетка на Венера. Тя е висока 30 см, но липсва главата на богинята. Статуетката е била в по-стара сграда, за което се предполага, че е била опожарена и срутена по време на готското нашествие през 250 г., при което Филипопол е бил напълно разрушен.  

Няколко дни по-рано археолозите намериха на същото място и сребърно съкровище - между 300 и 500 сребърни и бронзови монети, принадлежали на загинал при готското нашествие човек. Разкопките се провеждат недалеч от Епископската базилика на ул. „Леонардо да Винчи“.

Жилището съдържа типичните белези за разрушаването на Филипопол от готите през 250 г. обстановка - паднал покрив и опожарени деструкции по кирпичените стени.

Между падналите керемиди е била сложена и кожената торба със сребърниците, част от които са били разпръснати наоколо. Недалеч от съкровището са намерени и части от скелет – долни крайници и част от ръка в неестествена поза.

Вероятно е загинал при разрушенията на града. Възможно е да е бил убит, смята Елена Божинова. Сградата от трети век е перистилна – един от любимите архитектурни стилове по онова време.

Миналата година Елена Божинова и Камен Станев откриха филипополско семейство, зверски убито в дома им при нашествието на готите в сграда, недалеч от храма „Света Марина“.

Мъжът и жената са били посечени, а дете им - прободено с копие в гърдите. В предсмъртен ужас мъжът е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?