Следвайте ни

УМБАЛ “Свети Георги” в основата на пловдивското здравеопазване

viber icon

Благодарим Ви, медици! 

Наричат медицината сестра на философията, изкуство, наука и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика.  


Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България.   


Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медия” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град.  


Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани.  


Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Георги” - Пловдив има над вековна традиция. Тя е приемник на болницата, основана от дружество “Св. Пантелеймон” през 1879 г. Така се полагат основите на обществено организираното здравеопазване в Пловдив. Първоначално болницата е областна (за автономната област Източна Румелия), после е преобразувана в държавна. От 1945 г. болничната база е обявена за факултетска болница, база за клинично обучение на медицинските кадри към новоразкрития медицински факултет при Пловдивския университет.

В следващите години базата на болницата се разширява значително. През 1957 г. на голо поле край Пещерско шосе е изградена Инфекциозна болница. В съседство с нея през 1968 г. започва ново строителство. През 80-те години на миналия век, когато е завършен блокът на хирургическите клиники, там се формира цял комплекс от сгради, който се определя като База №2 на МБАЛ “Свети Георги” ЕАД.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Трендафил

Трендафил

28.11.2020 | 10:11

Трябва са се разделя това - сдравната каса която отпуска средства и самата болница, която почти се самоиздържа. В единия случай, хората наливат средства, пусто в празно, в другия, други хора поддържат тази болница да я има.

Отговори
0 0
red

red

24.11.2020 | 09:48

Edin moy blizak chovek imashe zdravoslovni problemi v Bulgariya,sled mnogoto peripetii i nepravilni diagonozi ot profesori"svetila" ot provintsiyata do vseizvestniyat "Pirogov" i nakraya blagopoluchno stigna do "Acibadem citi clinic Tokuda-Sofia", kadeto diagonozaya beshe savsem razlichna i sled uspeshna operatsiya sega e v vavzstanovitelen period ! Negovata konstatatsiya e "Kade Yambol i kade Stambol" !

Отговори
4 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

24.11.2020 | 09:41

POSETETE BOLNITSITE NA TURTSITE OT "ACIBADEM" I TOGAVA GOVORETE ZA KACHESTVO I OTNOSHENIE SRESHTU PATSIENTI!

Отговори
3 0
ЕМИГРИРАЛВ ШВЕЦИЯ ПРЕДИ 25ГОДИНИ

ЕМИГРИРАЛВ ШВЕЦИЯ ПРЕДИ 25ГОДИНИ

22.11.2020 | 09:55

АКО ТОВА В КАДРИТЕ Е КОРИДОР И ВХОД НА БОЛНИЦА ЖАЛНА НИ МАЙКА. ПО-СКОРО ПРИЛИЧА НА ФИЛМ НА УЖАСИТЕ. ПОТРОШЕНИ БОРДЮРИ И БОКЛУКЧИЙСКИ КОШ И ПОКОСЕНИ ОТ КОВИД БОЛНИ НА ЦИМЕНТА

Отговори
4 0
Най-добрата ли ?

Най-добрата ли ?

22.11.2020 | 09:16

А защо Хората умират по стълбищата и коридорите ??? ЗАЩО ?

Отговори
6 0
др.Яхниева

др.Яхниева

22.11.2020 | 09:07

Най многосе краде от мъката и нещастието на хората. Защо КОМПИ не напреви проверка на имотното състояние на Управителя и адм. директор на болницата? Палатите им в контраст с мизерията в болницата явно не са от заплати.

Отговори
7 0
Лектър

Лектър

22.11.2020 | 08:41

Тази статия във връзка с починалите на стълбите ли е

Отговори
10 0
Лектър

Лектър

22.11.2020 | 08:38

Тази статия във връзка с починалите на стълбите ли е

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?