49

УХТ - водещ център за хранителна индустрия и туризъм

За единадесета поред година "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат разгледани до 30.11.2023 г., са представени училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

В няколко поредни седмиц, читателите на вестник „Марица“ и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от публикации, посветени на изложбата „Образование с традиции“.

Началото на университетското обучение по хранителна наука и технология се поставя ​през септември 1948 г. - създава се отдел "Земеделска технология" към новия Агрономо-лесовъден, а по-късно Агрономически факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". 

През 1950 г. от ПУ се отделят две висши училища: Медицинска академия и Висш селскостопански институт (ВСИ), днес Аграрен университет. С постановление на Министерския съвет от 1950 г. отделът "Земеделска технология“ прераства във факултет "Хранителна и вкусова промишленост" към ВСИ. В новоразкрития факултет се сформират ​14 катедри, осигуряващи обучение по 4 технологични специалности: "Технология на консервирането на плодове, зеленчуци, месо и риба"; "Технология на тютюна"; "Винарска технология" и "Технология на млякото и млечните продукти". Първият випуск на факултета, наброяващ 28 инженери технолози, се дипломира през 1952 г.

Вицепрезидентът Илияна Йотова - официален гост на "Винария 2023", връчва престижната награда "Златен ритон"

С указ №230 на Народното събрание от 1953 г. става отделянето от ВСИ ​в ново самостоятелно учебно заведение, наречено Висш институт по хранителна и вкусова промишленост. На 23 януари 2003 г. с решение на 39-ото НС ВИХВП е преименуван на Университет по хранителни технологии. 

За 70 години УХТ се утвърди като водещ национален център за образование и наука, подготвящ инженери, технолози, мениджъри и икономисти за хранителната и биотехнологичната индустрия и за туризма.  

Шеф Иван Манчев, гост на Деня на отворените врати, връчи наградите в конкурса "Млади изследователи"

През учебната 2023/2024 г. стартира магистърската програма „Диететика“ съвместно с Медицински университет - Пловдив.

Проф. Галин Иванов - зам.-ректор по научна и международна дейност (вдясно), връчва почетен плакет на УХТ на проф. Киис Шипър от Университета AERES, Нидерландия, за участието му в Международния научен симпозиум, посветен на 70 г. УХТ

Безспорно постижение е разкриването на магистратура под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV) - „Технология на виното и на напитките на основа вино“ с обучение на английски език. Така УХТ стана официален партньор от България на европейската мрежа EMaVE-Vinifera, обединяваща водещите винарски университети в Европа.  

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?