46

Тракия икономическа зона - индустрията има своя нов дом

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи, и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба  на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ представя сградите, които са тясно свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив, но и тези, които създават новия облик на града. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-добрите образци, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят града под тепетата забележителен и неповторим: това са модерните жилищни сгради, търговски центрове, офис- и промишлени постройки.

С над 25-годишен опит, с площ от 10 700 000 м² и повече от 3 млрд. евро инвестиции, Тракия икономическа зона е най-големият индустриален проект в Източна Европа.

Създадена официално през 2013 година, Тракия икономическа зона (ТИЗ) е успешен пример за колаборация между „СИЕНИТ ХОЛДИНГ“ АД, техни партньори от Италия и Израел, както и една от най-значимите индустриални фирми в България - „КЦМ 2000“ АД. Проектът обединява 6-те индустриални зони - „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“, Парк „Иновации“ и Агроцентър „Калояново“. 

Тракия икономическа зона край Пловдив се оказва сред добрите примери за публично-частно партньорство в Източна Европа с привлечените през последните 25 години 3 млрд. евро инвестиции, 180 компании и над 35 хиляди работни места. Само през 2021 г. TИЗ щe peaлизиpa пpoeкти нa cтoйнocт oт 100 милиoнa лева. Благодарение на постиженията на Тракия икономическа зона град Пловдив влезе в челната тройка в категория „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ (FDI strategy) в класацията Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019) на авторитетното британско издание „Файненшъл Таймс“. Регионът на Пловдив заема почетното 4-о място в класацията на световната медия.

В момента експертите й водят преговори с производствени компании, които търсят вариант да позиционират бизнеса си близо до европейските пазари. Това са предимно бизнеси от съседна Турция и, естествено, България е първата удобна спирка за тях. Подготвят се няколко интересни сделки в тази посока. Фирмите са компактни, с малко персонал, но добре заплатен, производството е изключително автоматизирано. В последно време нещата се развиват в посока на една по-развита и устойчива икономика. В последно време се забелязва подем и в преработвателния сектор, предимно в хранителната индустрия. Въпреки пандемията се развиват и сектори като текстилният, автомобилният и машиностроенето. В зоната успешно влизат инвестиции в медицинския сектор, също в хранителните добавки и фармацията. Днес компаниите гиганти не отиват там, където е най-голямата безработица, а там, където е най-сигурната среда, твърдят от екипа на ТИЗ.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?