49

Тато и внучката на Захари Стоянов откриват паметника на Съединението СНИМКИ

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Автор Иван Коджабашев

Представяме снимки, запечатали откриването на паметника на Съединението на 6 септември 1985 г. по случай вековния юбилей на събитието. На тържеството присъстват държавният лидер Тодор Живков и Захаринка Стоянова, внучка на главния организатор на Съединението Захари Стоянов.     

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Венци отрупват новооткрития паметник на Съединението, дело на известния скулптор Величко Минеков, на 19 септември 1985 г. Тържеството, което става със закъснение след датата 6 септември заради забавено завършване на монумента, не минава без гаф. След като организаторите пропуснали да поканят официално автора на композицията, Минеков си тръгнал към София след откриването. След като Живков попитал къде е Минеков, се наложило полицаи да настигнат скулптора и сина му на Траянови врата и да го върнат обратно в Пловдив.      

Директорът на Единния държавен протокол Борис Джибров въвежда първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков на площада на Съединението за откриването на тържеството.   

Скъп гост на събитието е развълнуваната Захаринка Стоянова - 100-годишната внучка на Захари Стоянов, председател на  БТЦРК, идеолог и организатор на Съединението.

На първия ред сред най-почетните гости на събитието са членове на Политбюро на ЦК на БКП и на Постоянното присъствие на БЗНС. Тук е и членът на Държавния съвет и първи секретар на ОК на БКП в Пловдив Иван Панев (с тъмния костюм вляво зад оратора).

Държавният лидер Тодор Живков поздравява пловдивчани с откриването на паметника на Съединението, ключово събитие за обединението на България.

Сред видните гости на тържеството са бъдещият началник на Пловдивския гарнизон генерал майор Димитър Попов (военният с шапката на втория ред) и главната редакторка на Радио Пловдив Йорданка Аначкова (жената с тъмната коса вляво от него).

Хиляди пловдивчани се стекоха  на площада на Съединението и бул. "Шести септември", за да участват в събитието на годината за града под тепетата.

 

Снимки: Иван Коджабашев

Оцени новината

Оцени новината
3.2/5 от 13 оценки
3.2/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
пишещ

пишещ

04.09.2023 | 14:06

Я какви радостни и усмихнати физиономии имат пловдивчани!Направо цвилят от радост,че *бащицата* открива паметник,направен от прислужника на щерка му!

Отговори
0 2
Петър

Петър

03.09.2023 | 22:34

Захаринка Стоянова е дъщеря, а не внучка на Захари Стоянов. Коригирайте се, г-н Коджабашев! Тя е родена през 1890г., една година след смъртта на баща си, който умира в Париж през 1889г. По време на откриването тя е на 95г.

Отговори
7 0
Вера

Вера

03.09.2023 | 15:33

Мдааа, градило се е тогава. Сега само се руши. Тъпанарите на новото време не знаят , че България е била сред 29 те най-развити държави. И мислят , че света започва от тях.

Отговори
7 6
Запознат

Запознат

03.09.2023 | 15:29

Този паметник е красив!!! Категорично! И цялото пространство около него! Символ на Пловдив, на жадуваното единение! И още повече ми е мил, защото ръчичките на баща ми са редили паветата около него с търпение и майсторлък,а не като сега цигани от кол и въже без опит и на две, на три!

Отговори
8 3
Иван

Иван

03.09.2023 | 12:14

Това е архив на в. “ Комсомолска Искра” , а И. К. беше на заплата там. Разполагаше с фототехника, фотохартия, филми, химикали и лаборатория. Защо И.К. не върне негативите на Пловдивския държавен архив, където им е мястото, а не в чекмеджето на И.К.???

Отговори
14 1
Никито

Никито

03.09.2023 | 13:34

Всички снимки са правени с държавни средства, a не с личните средства на фотографа. Във всяка нормална държава щяха да го нарекат крадец, нали?

Отговори
12 0
Невъзпитан

Невъзпитан

03.09.2023 | 15:01

Многознайковци , ако Коджабашев беше оставил архива в " Комсомолска искра " кише да я сполети съдбата на архива на " Отечествен глас "... Добре , че Иван го прибра !

Отговори
5 1
Евроатлантик.

Евроатлантик.

03.09.2023 | 11:55

Щом е от "тато" да се бута!!! Това е руски паметник. Съединението не е в полза на евроатлантизма. Там приоритет е раз единението и конфронтацията. Така се завзема по-лесно....

Отговори
9 16
Хм…

Хм…

03.09.2023 | 12:37

Ако си беше учил уроците в училище, а и беше прочел някоя книга, щеше да знаеш, че при цар Александър III Русия набързо се превръща във враг на България, против Съединението е и дори насъсква Сърбия да ни нападне. И разбира се, напук на Русия Европа го подкрепя. Прочее, паметникът е грозен, прилича на патица, шията на която се превръща в манекен за витрина. Величко Минеков, един от любимците на бай Тошо.

Отговори
13 5
Българин

Българин

03.09.2023 | 14:33

Руско мекере си, та дрънкаш. Русия и русофилите сте били против съединението и няма как паметника да е руски!

Отговори
14 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?