1553
Следвайте ни

Тато благославя новия Партиен дом в Пловдив СТАР АЛБУМ

viber icon

Рубрика на Иван Коджабашев

Под рубриката „Стар албум” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата.

Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

 

Тримата големи в Пловдив (на горната снимка). Тодор Живков се ръкува с председателя на Народното събрание и секретар на БЗНС Георги Трайков. Зад него е председателят на Министерския съвет Станко Тодоров - член на ПБ на ЦК на БКП. Костадин Гяуров (вляво) ги е поканил за откриването на новия Партиен дом на площад „Централен“.

                                                                                    Септември 1969 г.

 

Нещо, от което не стана нищо! Мегаломанията бе обхванала партийното и държавно ръководство на страната, така че гигантският паметник на Бузлуджа приличаше повече на огромна летяща чиния, отколкото на нещо, което да е от полза на обществото. С времето покривът на сградата рухна, стенописите и мозайките в огромния салон бяха изпочупени. Сега за ремонта на чинията са необходими милиони левове, а кой и за какво ще я използва, никой не знае.

                                                                                    Юли 1976 г.

 

Един от великите артисти на СССР, изиграл стотици роли в киното и театъра. Народният артист на Съветския съюз Армен Джигарханян бе гост на Пловдив за Празниците на съветското кино. Спомням си деня, в който се черпихме с "Плиска" в стаята му в хотел „Марица“. Един голям и незабравим спомен.

                                                                                    Февруари 1976 г.

 

Волейболната легенда - пловдивчанинът Никола Лечев, държи в ръцете си факлата с Олимпийския огън, който премина през Пловдив на път за Олимпийските игри в Москва. Тържеството се състоя в наскоро открития Римски стадион на площад "Джумаята".

                                                                                    Юни 1980 г.

 

Георги Божилов-Слона и поетът Петър Анастасов (вляво) има какво да си кажат пред любимото вино и доброто мезе. Художникът илюстрираше стиховете и разказите, които поетът редактираше за страниците на в. „Комсомолска искра“. Един приятелски и творчески тандем.

                                                                                    Януари 1969 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

ГЪДЮ

ГЪДЮ

02.11.2021 | 08:17

В БИБЛИЯТА-ЕКЛИСИАСТ, ГЛ.7, СТИХ 10 ПИШЕ:"ДА НЕ РЕЧЕШ"КОЯ Е ПРИЧИНАТА ДЕТО ПРЕДИШНИТЕ ДНИ БЯХА ПО-ДОБРИ ОТ СЕГАШНИТЕ?ЗАЩОТО НЕ ПИТАШ РАЗУМНО ЗА ТОВА." КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН...

Отговори
1 0
Ко нящо е паметта

Ко нящо е паметта

17.10.2021 | 09:16

Абе Мушето Деян не беше ли от Пловдив Не беше ли полковник от Българската Армия завършил Генерал Щабната Академия в Москва Нещо смътно ми се върти в главата Но така е кога Мекица не ни осветлява за такива светли исторически фигури с който трябва да се гордеем Пък и за Максуел нищо не се споменава вече Един колос допринесъл много да цъфнем и вържем и с онази прословута тениска сниман с надпис Кинг Булгариен Ми извадете ги от архивите тези славни Българи За Сопола на Пасито е още рано да го вадите от архивите Нека отлежава там Да отлежава като виното И тогава след 100 години отлежал да ни го сервирате

Отговори
6 1
3,14

3,14

17.10.2021 | 08:54

Добре,че едно време комунистите строиха,иначе сега техните производни-МУТРИТЕ нямаше какво да крадат и рушат!

Отговори
22 8
Кви ми сте мили и драги Кът калъпчета сапун

Кви ми сте мили и драги Кът калъпчета сапун

16.10.2021 | 23:58

Я ви хвалим с архива приватизиран А вие мили.ми и драги чифутчета по чифутски минусче Не е чесно дори и по чифутски Нали

Отговори
0 6
Спомен странен и забавен

Спомен странен и забавен

16.10.2021 | 22:31

Мъ драги ми чъфуте от Мекица Като гледам къф снимков матрял сте наследили от Българската Марица Много ша въ замоля да извадите от архивите наследени от Марица и едни хубави статий и снимки на другарката Голда Мейр На другаря Мушеника Деян щото много са затъжих за тях и за техните чифутски физиомутри Зная че ги имате в архивите приватизирани Моля ви Недейте да скромничите и да се изчервявате кога става за красавци като Голда Мейр и Мушето Деян Та те са по красиви и от Мария Бакалова по умни от Професора ви Герджиков и около 100 000 пъти по умни и красиви от Тиквата ви от Банкя Недейте да скромничете Извадете от архивите баш артилерията ви Предизборно време е все пак Една Голда Мейре равна на 100 Герджиковци и подлоги чифутски А едноокиия Моше е равен на атомна бумба И дъ знайте щъ победим със историята архивните кадри и малко манипулация

Отговори
9 6
Георги v.

Георги v.

16.10.2021 | 22:06

Да му викат Тато комунистите и Бойко. Той не е Тато на никой друг.

Отговори
11 2
Бай Тошо

Бай Тошо

16.10.2021 | 21:22

Ясно, аз направих Пловдив Столица на културата, бохемата ... После нещо се възгордяхте, станахте седесари, отрекохте ме, а още 33 години кютате на мой гръб, паразити!

Отговори
14 17
Проклетия

Проклетия

16.10.2021 | 20:28

Тоя каквото е благословил всичко е в руйни Наследниците му и руйните в руйни превърнаха А Тиквата Банкянска чифутска неговия любимец превърна България в пустиня Ся ще изнасяме пясък Другото го изнесоха в ошфорки Абе що тази тема я няма в чифутската Мекица За ошфорките говорим Или тази тема е тема табу като срамна болест Абе да питам за един приятел Ко прави Шиши Бакшиши Кък му действа магнита

Отговори
12 16
Нали

Нали

16.10.2021 | 19:46

Стоян Коджабашев е педеpаст!

Отговори
6 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?