Следвайте ни

Таен култ към Дионис изплува под Епископската базилика

Мраморната стела разкрива възкръсването на Филипопол след погрома от голямото готско нашествие

viber icon

След серията възхитителни открития в Епископската базилика - мозайките, надписите и останките от по-ранния храм, дойде и венецът на археологическите разкопки. Миналата седмица екипът на археолога Жени Танкова намери мраморна стела с посветителски надпис на мистично общество на култа към Тракийския Дионис. 


Сензационната находка през цялото време е била скрита в долната страна на обикновена плоча на мраморната в атриума на базиликата. Археолозите ахнали, когато, за да нивелират терена, обърнали плочата. Веднага се обадили на Николай Шаранков - най-добрия експерт по древногръцки надписи у нас.

След няколко часа опитният епиграф дал ключа към загадката. В издяланото върху мрамора послание 45 членове на религиозно сдружение на култа към тракийския бог Дионис изразяват благодарността си, че са останали живи и здрави по време на голямото готско нашествие от 251 г., когато Филипопол е бил опожарен и голяма част от сградите  разрушени.

В следващите няколко години империята е разполагала с достатъчен финансов и човешки ресурс и градът е бил възстановен. Филипопол претърпява втори разцвет. Благодарственият надпис е отправен към двамата съимператори - Валериан и неговия син - Галиен, които управляват заедно от 253 до 260 г., след което Галиен продължава да императорства сам. Надписът е датиран от 255 г.

Посвещението е към двамата императори, към Римския Сенат, към Римския народ, към народа на Филипопол.

Интересното е, че двама от мистите с по-изявена роля в тайнствата са носели образа на императора себастофори - двама са, защото в Рим е имало двама съимператори в този момент.

В долната част на фронтона е изписано името на Тюхе - древногръцката богиня на късмета, съдбата, щастието и благоденствието. Издялани са и бръшлянови листенца, напомнящи за бръшляновия венец на Дионис.

Това е третият открит надпис на пловдивска земя от епохата на двамата императори. Стелата е намерена близо мястото, където изникнаха и други смайващи находки.

Още през 2015 г. бе открит фрагмент от надпис, издигнат в чест на Императорския култ. После археолозите в елемент от чешма намериха и списък с членовете на герусията - Съвета на старейшините, който се занимава с Императорския култ. От този надпис, издялан между 220 и 240 г., става ясно, че касиер на герусията е бил Аврелий Полигер.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?