„Св. Мина“ - от Работнически диспансер до МБАЛ

Благодарим ви, медици!

Наричат медицината сестра на философията, изкуството, науката и най-благородната професия. Но тя е много повече - може би най-важната дейност, за да го има човечеството. Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, на-трупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България.Новата изложба от по-редицата на ИК “Марица” и “Хермес Медиа” - “Пловдив през годините”, е посве- на медицината, защо-то вярваме, че каузата си струва. В нея разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани.

Автор Владимир Балчев

През 1940 г. Институтът за обществено осигуряване открива в Пловдив Работнически диспансер с болница, настанен в доходното здание на Ефория “Зограф”. През 1945 година лечебното заведение се нанася в новопостроената сграда на Института за обществено осигуряване (ул. “Иван Вазов”). От 1950 г. болницата съществува с името Първа обединена градска болница - Пловдив, като към нея се присъединява Втора градска поликлиника. От 2000 г. е търговско дружество с името Многопрофилна болница за активно лечение МБАЛ “Св. Мина” ЕООД - Пловдив.

Сградата на Първа градска болница в Пловдив (сегашната болница “Св. Мина”) - Пловдив, 1955 г.

Колите на бърза помощ пред Първа градска болница, 1958 г.

Доктор П. Димитров, началник на Първа обединена градска болница - Пловдив, 1958 г.

Детското отделение на Първа градска болница - Пловдив, 1958 г.

Родилното отделение на Първа градска болница - Пловдив, 1958 г.

Акушерка води здравна просвета на родилките в Първа градска болница

Лабораторията при отделението за патологична бременност, 1958 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Минчев

Минчев

19.01.2021 | 20:52

Било болница, станало търговско дружество...ето това е съвремието!!!

Отговори
6 3
ИМЕТО НА АРХИТЕКТА НЕ ГО ЛИ ЗНАЕШ, МЪДРЕЦО?

ИМЕТО НА АРХИТЕКТА НЕ ГО ЛИ ЗНАЕШ, МЪДРЕЦО?

10.01.2021 | 17:54

ПРЕДИ ДА РАЗТЯГАШ ЛОКУМИ "Наричат медицината..." (дрън-дрън: къде я наричат така, кой СОЦреалистически поет ти каза?) за такава ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА СГРАДА определяща физиономията на НашеСело === да беше отбелязал КОЙ АРХИТЕКТ Е АВТОРЪТ, а? А? Хем ужким си Стара Кримка та те копира даже акад. проф. д-р инДж. Фьодор КараКАЛИНКА. А и не само за Първа Градска, ами за всякаква сграда като стане дума === ТЯ СИ ИМА АРХИТЕКТ

Отговори
5 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?