Следвайте ни

Стар албум: Мажоретки вдъхновяват Заешкия генерал в Панаира

viber icon

Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата.

Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

 

ОТ ИВАН КОДЖАБАШЕВ

 

 

 

Зам.-председателят на Министерския съвет армейски генерал Иван Михайлов говори при откриването на първото спортно училище в България. Зад него, крайният вляво, е Трендафил Мартински - шеф на БСФС. Тук са и Костадин Гяуров - първи секретар на ОК на БКП, и Георги Куцалов - шеф на спорта в Пловдив. В училището израснаха десетки републикански, европейски и световни шампиони.

                                                                                                            Септември 1970 г.

 

Сексапилната Росица Русева е една от най-красивите пловдивски артистки. Макар и в епизодични, Роси се справяше с ролите си перфектно. Беше и конферансие и изпълнителка на саксофон. Впоследствие тя направи свое тв предаване. Много дами завиждаха на Роси за сексапила, който излъчваше артистката с най-дългите крака.

                                                                                                            Август 1983 г.

 

Известният пловдивски журналист и писател Николай Казанджиев дълги години завеждаше културния отдел на вестник „Отечествен глас“. През 1963 г. излезе дебютният му сборник с разкази „Солен вятър“. Следват книгите „Лодка за разходка“, „ Докато чакам залеза“. Най-характерната творба е книгата му „Обвинение в предумишлено убийство“, излязла през 1985 г.

                                                                                                            Април 1977 г.

 

Започва Световното ловно изложение в Пловдив. Официалното откриване е на територията на Пловдивския панаир. Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Иван Панев и „заешкият“ генерал Христо Русков - получил прякора си защото е председател на Централния съвет на Българския ловно-рибарски съюз, са на импровизираната трибуна. Има богата атрактивна програма, свързана с боговете на лова, виното, водата. Хубави мажоретки играят пред погледа на първите другари. Изложението глътна милиони, но поне част от инфраструктурата на Пловдив се поочовечи.

                                                                                                            Юни 1981 г.

 

„Честна пионерска!“. Така се изграждаше доверието в някогашната Димитровска пионерска организация „Септемврийче“. Първо в нея се приемаха отличниците, а във втория ешелон бяха децата с по-нисък успех. В училищата бе изградена завидна идеологическа структура. Имаше щатен дружинен ръководител във всяко училище. Съществуваше йерархична структура. Оформяха се Тимуровски пионерски отряди, занимаващи се предимно в оказване помощ на стари хора.

Символът „червена връзка“ бе задължителен всекидневен атрибут. ДПО „Септемврийче“ бе организацията, стояща в средата на идеологическата структура „чавдарче – пионер – комсомолец“.

                                                                                                            Септември 1984 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

DR. PRADHAN

DR. PRADHAN

12.10.2021 | 08:28

Това има за цел да информира широката общественост, че Adity apradhan medical болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100 %сериозни да продадат бъбреците си на цена от 780 000 щатски долара моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. УЕБСАЙТ: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме спешното ви съответствие, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането.

Отговори
0 4
Churchill

Churchill

16.10.2021 | 21:25

Scammer

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 00:14

МАЖО РЕТКИ НЯМАШЕ! ПОЯВИХА СЕ, СЛЕД КАТО СЕ Н А Д У П И Х Т Е НА ЗАПАДНИТЕ П Р А С Е Т А

Отговори
6 4
112-то място по Свобода на Словото

112-то място по Свобода на Словото

14.10.2021 | 09:13

Прав си, нямаше мажоретки, имаше най-обикновени комсомоски мур ви, които ги изпращаха от ОК на ДКМС да "участват" по подобни събития!

Отговори
5 1
Диана

Диана

01.10.2021 | 09:36

Откриването на Световното ловно изложение в Панаира през юни 1981 г. беше грандиозен празник за Пловдив. Аз бях от мажоретките на първа линия пред официалните гости и Т. Живков. Голяма емоция беше за нас, защото и младостта винаги е красива. )) Репетирахме месеци преди това в училищния двор на гимназията. Откриване на изложението беше истински спектакъл - ловци на коне със соколи в ръка, гора от хора, артисти от операта, а богинята на лова - Диана пристигна с каляска...... Ами, прекрасен спомен! ))

Отговори
7 2
Мимето

Мимето

29.08.2021 | 19:34

Най високият ранг в йерархията "чавдарче-пионер-комсомолец" който съм достигала е хигиенист в първи клас - проверявах за мръсни нокти, чисти якички и немити вратове и крака. После тръгнах стремглаво надолу.

Отговори
20 3
КиКито

КиКито

29.08.2021 | 20:43

Сега си траверс на Скобелева майка и достигаш европейски висини?

Отговори
4 12
Мдаа

Мдаа

29.08.2021 | 21:21

Лъжеш.

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?