Следвайте ни

Стар албум: Избират „Мис Пловдив“, Едита Пиеха заклеймява войната

Живков води Георги Трайков и Станко Тодоров за откриването на Партийния дом

viber icon

От Иван Коджабашев

 

Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата.

Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

 

Рашко Сугарев  (на горната снимка) - писател, за първи път негов разказ е публикуван през 1962 г. във в. „Комсомолска искра“. Дебютната му книга „Ние праведните“ излиза през 1971 г. Следват „Старшината и слънцето“, „Синева и сняг“, „Преображения господни“, „Светлината на онези дни“. Жертва на недопустима лекарска грешка, той остави на пишещата си машина недовършен роман.

                                                                                                            Май 1974 г.

            Конкурсите за „Мис“ не са нещо ново. Някога, когато Пловдив си имаше плаж с три басейна, се провеждаха конкурсите за „Мис Пловдив“. Малко бяха смелите момичета, които се стремяха към такава титла. Никой не купуваше първото място, както става сега. Нямаше фитнес салони, силикон или специално изрязани бански. Всичко беше естествено и по-разбираемо. Не помня коя от тези шест момичета е станала „Мис Пловдив“, ако може вие си я изберете.

 

                                                                                                            Август 1983 г.

            Големият Христо Бонев със семейството си след спечелване на приза „Най-добър футболист на Пловдив“, учреден от в. „Комсомолска искра“.

            Цялата клубна състезателна кариера на Христо преминава в отбора на „Локомотив-Пловдив“. Класиран е на трето място след Георги Аспарухов и Христо Стоичков в анкетата за футболист на 20. век в България. Треньор на националния отбор, почетен президент на „Локомотив“, почетен гражданин на Пловдив. Това е Зума.

 

                                                                                                            Януари 1974 г.

            Най-известната съветска естрадна певица Едита Пиеха - съпруга на също популярния музикант и композитор Ян Френкел, изнесе концерт на Летния театър в Пловдив. Песента „Никога не убивайте майките“ обиколи целия свят, като заклеймяване на войната.

 

                                                                                                            Юли 1972 г.

            Йоан Левиев - брат на Милчо Левиев, е автор на панорамни пана не само в Пловдив, но и в страната. Творчеството му се отличава със своеобразна експресивност, колоритни ефекти и художествена деформация. Той е един от групата пловдивски художници от т.нар. „пловдивска школа“ в българското изобразително изкуство.

 

                                                                                                            Януари 1974 г.

            Тържествено откриване на сградата на новия Партиен дом на площад „Централен“ в Пловдив. Тодор Живков, Георги Трайков - председател на Народното събрание и шеф на БЗНС, Станко Тодоров - председател на Министерския съвет, и Борис Велчев - член на ПБ и секретар на ЦК на БКП, са гости на Костадин Гяуров - първи секретар на ОК на БКП.

 

                                                                                                            Септември 1969 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Ванко

Ванко

15.08.2021 | 22:36

Ха, ха и тогава конкурсите бяха нагласени - я за щерки, я за любовници!Както казват бабите читавите момичета не се събличат и то публично!Простосмъртните си правехме тигелите по главната и зяпахме как с голям фасон се разхожда някоя от платените "миски" на Тримонциум и как "културните" ни съграждани - художници, артисти, музиканти, поети и прочие диванета се напиваха в млечния бар и никой не ги безпокоеше, докато нас ни гонеха за дълги коси, широки панталони и вицове!

Отговори
18 2
Мимето

Мимето

15.08.2021 | 18:43

Писна ми от соцносталгия, фафли Мура, Москвичи, парфюми Бич Може и Покосено сено, арматуристки - миски под сянката на Политбюро и проч и проч...СОЦА СВЪРШИ, не го ли проумяхте??? Който има снимки да си ги гледа дома и да въздиша.

Отговори
19 13
Бай Тошо

Бай Тошо

15.08.2021 | 18:52

Да, аз напривих Пловдив културна столица, а сега може да го видите другарите седесари, до къде го докараха - едно презастроено огромно село. И на мен ми писна Миме, още да ми обирате лаврите - още 33 години след комунизма!

Отговори
16 18
Мимето

Мимето

15.08.2021 | 19:39

...И остави Альошата да бди над културата. Със шмайзер.

Отговори
16 5
Бай Тошо

Бай Тошо

15.08.2021 | 21:09

Мимето, какво ли разбираш от култура, освен от * ура! И да махнете Альоша, пак ще сте същите смешници, дето чакат от София да ви назначат кмета, иначе като те боде Альоша по същата логика Джумая джамия, Римския стадион, защо не рИвете и против тях и тях окупатори са ги правили, нали така?

Отговори
15 9
Помнещ всичко

Помнещ всичко

15.08.2021 | 21:14

Бай Тошо, ако провериш внимателно, на голямата част от "другарите седесари" както казваш от вътрешния джоб им настърчат червените партийни книжки... Та така. Който разбрал - разбрал...

Отговори
20 1
намръщенЪ

намръщенЪ

15.08.2021 | 23:37

Миме, и аз съм на мнение, че Съветският окупатор трябва да се ШУТИРА от тепето, да си направят червенушките някъде кът и си го закарат там - на Бузлуджа ли, другаде ли, те да си решават

Отговори
5 10
Комитета

Комитета

15.08.2021 | 18:40

Другари, Нещо не ви топлят чайниците май .... !! Снимката на Едита Пиеха, концерт на Летния театър, другарката по без ръкави...... А вие - януари 1974 ....!! По-долу, пак тоя януари 1974. Бай ТодЪр открива Партийния дом, всички по костюми, а от ляво едно другарче се е избарало и по ризка с късо ръкавче..... !! Януари ...!! Хайде холан !!

Отговори
17 2
opa

opa

19.08.2021 | 17:07

датата е отдолу, галфон

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?