Следвайте ни

Стар албум: Чико се пробва за треньор по шах на сина си

viber icon

От Иван Коджабашев

Уникалната снимка на Мильо - най-атрактивният чешит в Пловдив, вдъхновява сегашния му паметник

Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

На покрива на Младежкия дом в Пловдив бе открита първата в града дискотека на открито. Десетки младежи прекарваха в разговори и танци свободните си летни вечери. Не закъсняха и протестите от съседни блокове и къщи заради шума в горещите вечери. Така дискотеката, одобрявана от едни и охулвана от други, преустанови съществуването си. Юли 1981 г.

 

Екстрасенсите. Толкова загадъчни и толкова противоречиви. Стела Димитрова - медицинска сестра, бе сред най-известните в цяла България. Пред кабинета ѝ в ЖК „Тракия“ десетки чакаха в ранните часове, за да бъдат едни от първите приети.  Януари 1988 г.

 

Президентът на Нигерия Шагу Шагари бе посрещнат на Централния площад в Пловдив лично от генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и от първия секретар на ОК на БКП Иван Панев - член на Държавния съвет. Посещението на държавни и партийни ръководители от Африканския континент бе залегнало в политиката на ЦК на БКП. Септември 1982 г.

                                                                                                        

 

Ще научи ли Динко Дерменджиев (Чико) сина си Светозар да играе шах, или той ще тръгне по пътя на баща си и ще избере футбола? През активните си години Чико достига рекорд - играе 447 пъти в „А“ РФГ и отбелязва 194 гола. Участва в три световни първенства. Избиран е за футболист на Пловдив. Януари 1974 г.

                                                                                                         

 

Христо Стефанов е един от групата художници, олицетворяващи т. нар. „пловдивска школа“. Сред картините му с пловдивска тематика са „Спомен за аптека "Марица“, „Портрет на Златю Бояджиев“, „Портрет на Димитър Панов“, „Портрет на диригента Добрин Петков“. Един от най-добрите сценографисти Христо повече рисуваше в ателието си в София, където съпругата му Мария Стефанова имаше ангажименти в театъра. Януари 1874 г.

                                                                                                        

Уникална снимка. Мильо, в характерната му поза, щипейки ухото си. Човекът, с паметник на Главната, където непрекъснато има кой да му прави компания за една снимка.  Април 1986 г.

                                                                                                        

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?