1553

Срамните болести на партизанките направиха доктор активен борец

От Петър Марчев

 

Общували ли са сексуално партизаните в балкана? Или те са били някакви безполови същества, които са се интересували единствено от „Капитала“ на Маркс, от „Историята на ВКПб“ и от развитието на събитията на Източния фронт? Всичко е ставало според зависи. В зависимост от това какъв е бил командирът на съответния партизански отряд, чета или бригада. Ако той бил заклет моралист, тогава другарите е трябвало да се размножават чрез клетъчно делене. Но ако е бил привърженик на червената сексуална революция, като Маяковски, тогава сексът в землянката е бил нещо подразбиращо се.

 

Като нова митология из публичното пространство броди разказът на един някогашен столичен гимназист, чиито родители били партизани. В землянката спели между 30 и 40  борци срещу вражеските фашистки мандри. Сред тях имало три семейства, също и две новосформирани в гората двойки, които нямали и намерение да се венчават, защото това си е буржоазна отживелица. Един от ъглите в землянката бил отделен с една черга за семейните партизани и там спели петте двойки. От другата страна на чергата спели партизаните ергени и партизаните, чиито другарки не пожелали да се подложат на несгодите на живота в балкана.

Дотук добре, но две от двойките били много шумни нощем. Което, естествено, притеснявало бекярите и се стигнало дотам, че командирът и политкомисарят извикали виновните и им чели конско под кривата бука. В резултат на мъмренето хората взели съответните мерки. Но едната партизанка едва не умряла от задушаване, тъй като мъжът й запушвал устата с непрана вълна.

Един от най-младите навремето партизани е Стефан Койчов - той става член на бригада „Чавдар“ още на 16 години. Чуйте и неговото признание.

„Защо ти е неудобно директно да зададеш въпроса имало ли е курварлък при партизаните? - откровен е той. - В нашата бригада не момите ни бяха малко, даже май прекалено малко ни бяха мъжемразките, в онзи смисъл. Имаше си секс. Но да не забравяме, че командирът на отряда Тоне Переновски бе железен сталинист и държеше стоманена дисциплина.“

Според Переновски, който изневерял на отряда и на идеята, който се отдадял на съблазни, трябвало да се наказва най-жестоко със смърт. Затова всички интимни афери се вършели тайно. Славчо Трънски е друг от малкото партийни моралисти.

Той не прощавал свободната любов в гората

Запазени са документи за наложени строги мерки срещу безразборния полов живот сред партизаните в Балкана.

„Разстрел - така другарят Сталин бил постъпвал с развратниците, та ние уж вземахме пример от него - спомня си старият чавдарец Ст. Койчов. - Ама после, след Девети, се чу, че в други отряди мискинлъци също е имало - в Габровско-Севлиевския отряд и в Сливенския…“

 

А дали е била осигурена партньорка за всеки верен народен син, имало ли е „сексуална правда“ в гората? Истинският брой на българските партизани е въпрос, чийто отговор е също толкова непостижим, колкото и отговорът на основния философски въпрос „Кое е първо - яйцето или кокошката“.

Спорът относно числеността на просъветските въоръжени групи в Царство България през периода 1941-1944 година е толкова комплициран, колкото и теологическият спор за това колко дявола могат да се съберат на върха на една игла! Една година след завземане на властта, според отчета на организационния отдел на БРП (к) от 17 октомври 1945-а, броят на партизаните на 9 септември 1944 г. е бил 7000 души. Десет дни по-късно, вероятно под натиска на висшето партийно ръководство, от същия отдел се разпространяват нови данни - броят на участниците е вече 50 000 души!

Но сякаш най-достоверно звучи една трета цифра. Според поискана от Георги Димитров справка относно числения състав на партизанските отряди на 12 март 1944 г. от ЦК на БРП е изпратена шифрована телеграма, в която се докладва, че в 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 души.

А броят на жените в партизанските отряди се изчислява на около 620 души. Най-много били партизанките в Първа въстаническа оперативна зона - 185. По народностен признак 577 партизанки са българки, 40 еврейки и 3 арменки. Ето защо конкуренцията,

битката за сърцето на другарката е била жестока:

минимум 4 юнаци за 1 дама. И наистина, естественият подбор в гората бил безмилостен. Според изследователи на партизанското движение при антонивановци е имало случаи, когато ромеовци са разчиствали пътя към сърцата на своите любими с оръжие. А телата на убитите съперници са били подхвърляни на жандармеристите… Но се разчуло и за такъв случай - двама партизани се влюбили в една колежка и двамата били дарявани от нея с любов. Без това да им пречи на другарството.

А какви са били плодовете на тази свободна любов? Кръстю Вулев е известен на старите пловдивчани тютюнотърговец. Съпругата му Минка има спомени за техния семеен приятел - известния гинеколог д-р Коев. С пари от зестрата на жена си той построил през 1930 година модерна клиника, която старите филибелии още помнят като родилния дом на ул. „Иван Вазов“.

След това предисловие ето и същността. Д-р Коев споделял с приятели, че в тази клиника идвали за аборт доста партизанки от Средногорието и Родопите. Докторът не ги връщал, даже напротив - но искал трудът му да бъде заплатен. Затова на партизаните им се налагало да извършват извънредни акции и да обират кметства, общини и пощенски станции, за да набавят нужната сума. В здравословно отношение шумкарките били в окаяно състояние - опаразитени, крастави и болни от трипер или сифилис. Докторът ги лекувал с най-модерния навремето немски препарат против сифилис - „салварзан“.

Снимка от архива на Димитър Райчев 

Д-р Коев споделял, че откривал особен вид срамни буболечки - по-едри и по-устойчиви на лекарствените препарати. Според него това била някаква сибирска порода, пренесена тук от съветските подводничари и парашутисти. След аборта партизанките оставали за няколко дни в клиниката, докато бъдат обезпаразитени, после си тръгвали с лекарството за срамните си болести.

След преврата на 9 септември другарките стават силните на деня. Започват да се чудят как да се отблагодарят на своя спасител - д-р Коев. Така решават да го направят активен борец против фашизма и капитализма! Но и това звание не му помага особено, когато

след три години отечественофронтовците му национализират клиниката.

Съсипан от загубата, той умира на следващата година. Историята на Минка Вулева е съхранена от нейния внук - д-р Михаил Кръстев, а е записана от краеведката Надежда Любенова.

Въобще сексуалният въпрос е един от поредицата проблеми, на които комунистите не успяват да намерят окончателно решение. През цялото време те се люшкат от едната до другата крайност. Всеизвестна е симпатичната революционерка и нимфоманка Александра Колонтай, която сравнява комунистическия секс с потребността да изпиеш чаша вода. Култово е и съветското общество „Долу срама!“ от средата на 20-те години, когато по московските улици и дори в трамваите спокойно се разхождат голи хора и даже си организират огромни голи масовки - митинги и походи, в които участват до 10 000 души.

„Долу еснафите! Долу измамните свещеници! Не се нуждаем от дрехи - ние сме деца на слънцето и въздуха!“, крещеше голият оратор от една дървена сцена, поставена насред централния площад на Краснодар. Като минах оттам по-късно, видях сцената демонтирана, а някой беше набил детето на слънцето.“ Това си спомнят съвременниците.

Но другарят Сталин скоро слага точка на ранните комунистически сексуални утопии. Най-вероятно не заради това, че е бивш семинарист. А по-скоро, за да не излита парата през свирката, а трудовият народ да се съсредоточи в производството на принадена стойност. Между другото, Йосиф Висарионович въобще не бил против свободната любов и имал пикантна колекция от любовници, сред които се отличава една оперна певица от Ленинград.

Това двулично отношение на комунистите към сексуалността си го спомняме и от зрелия соц на НРБ. Тогава всички по-горещи сцени от западните филми бяха старателно изрязвани от цензурата. А голите кадри от изнасилването на героинята на Катя Паскалева в „Козият рог“ предизвикаха истински фурор и станаха предмет на нестихващи възторжени коментари не само сред нас, подрастващите, но и сред поколението на нашите родители. В същото време сексът въобще не беше табу. Даже партийните секретари ни даваха личен пример, кръшкайки с едни от най-засуканите другарки.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 11 оценки
4.2/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
25 коментара
читател

читател

13.02.2023 | 06:26

Уважаеми от в.Марица, Редовно преглеждам рано сутрин Вашите публикации.Не живея в Пловдив,но съм израснала в този град и всичко свързано с него ме интересува.Днес бях изненадана от публикациите Ви за Вл.Горанов и секса в землянките,както и смелоста Ви да побликувате всички коментари.Браво,ако имаше през изминалите години на фалшива демокрация повече такива материали,нещата от нашия живот днес нямаше да са такива.Дерзайте,защото само истината може да спре хаоса, в който ни наложиха да живеем нашите продажни политици.

Отговори
8 1
при комунистите почти 9 млн. при

при комунистите почти 9 млн. при

05.02.2023 | 20:20

джендър шорошоядите 6,5 млн. Случайност, не мислА!

Отговори
12 26
Отговор

Отговор

05.02.2023 | 20:34

Май въобще не мислиш. При комунистите паспорти не се даваха и границите ни бяха затворени. А граничарите убиваха ако някой все пак се осмелеше да опита да премине. Комунистите ни държаха зад желязната завеса. Ако тогава границите бяха отворени само политбюро и активните борци щяха да останат в България.

Отговори
38 10
5657657

5657657

05.02.2023 | 20:37

Остави го бе, човеко! Не виждаш ли, че е схиZZo?

Отговори
24 3
Западняк

Западняк

06.02.2023 | 03:18

Мръсно, безмозъчно, комунистическо микере се опитва да мисли.

Отговори
17 3
Zzz

Zzz

05.02.2023 | 20:01

Срам, морал и мозък имате ли?

Отговори
8 15
Така-а-а-а, какви са били времената

Така-а-а-а, какви са били времената

05.02.2023 | 18:42

Закон за защита на държавата. Евреите без граждански права, без собственост, но поне живи. За разлика от евреите в окупираните, нали български, Македония и Беломорие. Комунисти, социалдемократи в концлагери, партизани в рокята на терористи, помагачи понякога пращани в затвор, понякога убивани на място. Снимки на жандармеристи с подредени около тях отрязани партизански глави. Може и да са добавили някоя селска за бройка. Сервилни съюзници на Хитлер, но склонни да си извъртят гъзовете към Англия, ако и същата да е сринала част от София, белким се спасят от отредения ни вече в Ялта комунизъм. И на фона на цялата тази низост и духовна деградация да броим срамните въшки на броящите се на пръсти момичета в Балкана?

Отговори
13 30
Батко

Батко

05.02.2023 | 18:27

Статията е доста снизходителна към тия комунистически чудовища!

Отговори
42 17
Западняк

Западняк

06.02.2023 | 03:26

Хаха! И на чудовищата им се е.б.е!

Отговори
20 1
Сестра Вера

Сестра Вера

05.02.2023 | 17:51

Специалистите по срамни болести винаги са били на почит, вижте сега Кантарджиев каква кариера направи на стари години

Отговори
24 13
Спокоен

Спокоен

06.02.2023 | 06:15

Ковидът и грипът не са срамни болести!

Отговори
13 0
ох, ох

ох, ох

05.02.2023 | 17:31

Не знам зад името Петър Марчев дали стои истинска личност , но това писание трябва да се изучава в подготвителен курс по журналистика..........ниво в прогимназия , чопнато от тук и там ......но събрано като цяло от човек прочел не повече от една книга

Отговори
28 27
ах, ах

ах, ах

05.02.2023 | 17:44

не е нужно да се прочетат 100 книги, за да се напише истината за партизаните и партизанките. Само трябва акуратно и достоверно да се записват и предават спомените на очевидците.

Отговори
37 11
Кибаров

Кибаров

05.02.2023 | 17:29

При другарите моето си беше мое а чуждото общо. Въведоха понятието общественичка за засуканите булки, демек за общо ползване. Нравите не са се променили и сега.

Отговори
51 8
5657657

5657657

05.02.2023 | 20:41

Прав сте! Отидете в някоя чалготека и ще видите унуките на партизанките, напомпали джуки и пазви, как се предлагат на някои богати "капиталисти" - унуци на същите другарки! Кръговрат...Има и специални "сепарета", с диванчета и бидета...За "по-специални" разговори и "нужди". Не е като черга в ъгъла на землянката...

Отговори
37 2
Майна

Майна

05.02.2023 | 17:27

Т-е-ро-ри-стите на България са пукали от сифилис да е-Б-а тяхната м-а-йка в гро-ба т-е-ро-ристична

Отговори
31 15
Благодаря Ви, върнахте ме в 1991.

Благодаря Ви, върнахте ме в 1991.

05.02.2023 | 17:18

Особено интересен е случаят с известния гинеколог д-р Коев, собственик на АГ клиниката на улица Иван Вазов, ултрамодерна за времето си, която днес е съборена, за да вдигнат едно грозно спекулативно нещо. Та този представител на пловдивския елит не се е гнусял да лекува, без страх от полицията, заразните партизанки, които пък се разхождали свободно из центъра на Пловдив с партизанските си дрехи и може би дори с пушките си.

Отговори
24 18

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?