Следвайте ни

66 кметове управляваха Пловдив след Освобождението

viber icon

След Освобождението Пловдив е управляван от 66-ма кметове. Атанас Самоковлиев е бил първият градоначалник, макар и за много кратко  време - от 12 януари до 26 февруари 1878 г. 

Първият избран кмет е Костаки Пеев, който има два мандата с прекъсване  - до ноември 1880 г., а след това от 1884 г. 

След Десети ноември досега се смениха шестима градоначалници. В заранта на демокрацията след последния мохикан на  червената власт Тодор Петков в общината беше въведен Николай Сомлев. Той  зае поста само за една година от 23 октомври 1990 г. до 16 октомври 1991 г., управлявайки града заедно с временния комитет, докато се проведат първите демократични избори.

Д-р Гарабед Томасян се счита за първи демократично избран кмет на Пловдив след Десети ноември. Той беше внесен на ръце в сградата на общината, подхванат от народната еуфория. През 1995 г. Спас Гърневски пое кормилото на властта, след като спечели народната любов към СДС. Два мандата начело на Пловдив изкара д-р Иван Чомаков, също представител на СДС. Наследи го Славчо Атанасов от ВМРО с подкрепата на ГЕРБ и ОДС.  

Два поредни мандата като кмет има и Иван Тотев. Портретите на бившите градоначалници са подредени в голямата заседателна зала в Община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов".

 

На снимката: Костаки Пеев

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

и сега какво.....

26.12.2019 | 00:19

Да не сложат и портрета на Иван в заседателната зала в Община Пловдив?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?