Следвайте ни

Швейцарци създадоха "Каменица", сега е строителна площадка

viber icon

Първата българска бира е пловдивска, създадена през 1876 г. чисто аматьорски от чужденци. Швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, командировани у нас за строежа на Барон-Хиршовата железница, забърквали пиво в домашни условия, като дневно произвеждали едва по 100 литра. Сулцер бил локомотивен машинист, а Фрик - майстор в пловдивската гара. По същото време друг швейцарец на име Адолф Бомонти вече бил виден индустриалец и собственик на първите две фабрики в Пловдив - спиртната и оризарната. Притежавал и голяма пивоварна фабрика в Шишли - Цариград.

Върху осмото тепе  

ЖП спецовете срещат Бомонти и заедно започват да търсят подходящо място, за да изградят първата в България фабрика за бира. Харесват си „осмото тепе” - Каменица тепе /Алтъ тепе/, което по това време вече е изчезнало и на негово място има тревисто мочурище с периодично бликащи гейзери от ледено студена вода. Алтъ тепе е било известно с големите си гранитни залежи. Така с усърдието на тримата ентусиасти през 1881 г. пловдивската пивоварна „Каменица“ е пусната в експлоатация. Като дружество “Фрикъ и Сулцеръ пивоварница Каменица” официално е регистрирано през 1882 година с предмет на дейност на предприятието „Фабрикование и търгувание с бира”. В следващите години пътят е все нагоре. През 1907-а управлението на пивоварната се поема от наследниците на Сулцер. В разгара на военните конфликти в периода 1913-1918 г. фабриката спира производство, но за сметка на това след края на Първата световна война „Каменица“ се разраства отново и завоюва пазарен дял от около 30 процента. През 1947 година производството вече е достатъчно разширено, за да бълва по 50 000 хектолитра годишно.

Идва обаче национализацията и през 1947 г. бирената фабрика минава под шапката на държавно производство „Винпром“, а по-късно и към новосформираната държавна структура „Българско пиво“. Следва ново разширение на производството и то достига до 200 000 хектолитра годишно.

Как вторият става първи

През 1967 г. в град Хасково е създадена фабрика за бутилиране на пиво като поделение на пивоварен завод „Каменица“ - Пловдив, а девет години по-късно е произведена и първата бира в завода. Към днешна дата обаче ситуацията може да се обобщи така - вторият става първи, след като през 2015 година бирената фабрика в Пловдив бе затворена, а производството пренасочено към Хасково.

Три сделки

В годините на приватизацията бирената фабрика в Пловдив минава в ръцете на белгийската компания Интербрю, която после се обединява с бразилската Амбев и "Каменица" става част от групата около новообразуваната компания ИнБев. През 2009 година белгийско-бразилската компания AB Inbev съобщава, че иска да излезе от пловдивското предприятие. И не само това, тя се оттегли не само от Пловдив и България, а и от цяла Централна и Източна Европа, като сложи на тезгяха всичките си 11 европейски дружества. За тях, включително и "Каменица", фондът за дялови инвестиции CVC Capital Partners (CVC) плати 2,231 млрд. долара. Няколко години по-късно CVC вкарва пивоварните си от 7 държави в Централна и Източна Европа и Южна Корея, включително и "Каменица", в ново дружество "Старбев" и ги обявява за продажба.  През 2012 г. „Каменица“ АД става част от Molson Coors Brewing Company -една от най-големите пивоварни компании в света, оперираща бизнес в Канада, САЩ, Великобритания, Централна и Източна Европа и Азия. За сделката мериканско-канадският гигант брои 2.65 млрд. евро за "Старбев".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?