Следвайте ни

Царят на вица поиска за Пловдив налъми с грайфери

viber icon

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е известен легендарният пловдивски архитект Боян Чинков. Той е живо доказателство колко опасни могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в затвора за вицове.

Чинков е професионалист от европейска класа, негово дело са емблематични сгради в Пловдив и Асеновград. Пиперливите политически вицове обаче го превърнали в трън в петата на народната власт.

Откакто дойдоха гимназистките, в птицефермите секнаха яйцата, защото кокошките се научиха да правят аборти. Така се шегувал Чинков с поредния партиен почин - ученическите бригади.

Христоматийната случка с мекиците обаче истински вбесила властта. Една сутрин арх. Чинков платил на кварталния мекичар бай Илия целия оборот за ден - 40 лева, с уговорката да раздава мекици без пари. Веднага се натрупала опашка и дотичал кварталният милиционер. Архитектът му обяснил, че просто искал да види как ще се живее без пари в епохата на светлия комунизъм. 

През 1963 г. Държавна сигурност образува дело № 258 срещу архитекта вицаджия. Чинков е осъден на 5 години лишаване от свобода.

В съдебната зала архитектът призовал властта светкавично да раздаде на хората налъми с остри грайфери. "Осъдихте ме, вече няма спънка пред светлото бъдеще, ще потече мед и масло, та хората да не се пързалят по улиците", обяснил осъденият.

Прекарал в Старозагорския затвор 10 месеца. Пуснали Чинков след намеса на френския президент Шарл дьо Гол, който лично помолил вожда Тодор Живков архитектът да бъде освободен. 

И след излизането от затвора архитектът продължил да сипе шеги - като тази, че ще му гипсират езика в ортопедията, за да не загази пак.

На погребението на арх. Чинков през 1979 г. се стекъл градът. На гроба му пише: "Тук почива царят на вицовете".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

!?!

!?!

30.04.2020 | 21:11

След като го съдили, в милицията го предупредили да не си отваря много устата, за да не му се случи случка. От там той отива на зъболекар, сяда на стола и казал на зъболекаря: -Докторе, боли ме зъб, но ми забраниха да си отварям устата, та ако може да ми бръкнеш отзад и оттам да ми работиш зъба.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?