49

Сашка Манджукова, мениджър "Устойчиво развитие" в "Монди Стамболийски": От няколко години сме част от системата "учене чрез работа"

За единадесета поред година "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат разгледани до 30.11.2023 г., са представени училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

В няколко поредни седмици читателите на вестник „Марица“ и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от публикации, посветени на изложбата „Образование с традиции“. 

Представяме ви "Монди Стамболийски".  

- Г-жо Манджукова, защо "Монди Стамболийски" отново се включи в кампанията на "Хермес медиа" и вестник "Марица"  "Образование с традиции"?

- Партньорството между бизнеса и образованието е от ключово значение в бързо променящия се свят, в който живеем. Неслучайно водещи в световен мащаб компании се позиционират именно в регион Пловдив. За да отговаряме на очакванията на клиентите ни, имаме нужда от вдъхновени, креативни, знаещи служители, чийто поглед е в бъдещето. Социалната ни ангажираност и инвестициите в инициативи с образователен характер са част от плана ни за устойчиво развитие. Определяме за стратегически отношенията с образователните институции на всички нива -  от детските градини до университетите. Много от съвместните ни инициативи целят да представят бизнеса, да са в помощ в процеса на кариерно ориентиране и с акцент върху науката, технологиите и околната среда.

- А предлагате ли дуално обучение на гимназисти?

- Отдавна сме отворени за производствени практики. Няколко години сме част от системата на дуалното обучение, или ученето чрез работата. Миналата година стартирахме и стипендиантска програма в подкрепа на студенти от областта на химията, биотехнологиите, инженерните науки. А веднъж пък попаднали в "Монди", заедно със служителите си предвиждаме и реагираме на промените в нашата индустрия чрез програми за повишаване на квалификацията. Един от инструментите за това е нашият глобален учебен център, наречен "Монди Академия", и невероятните възможности за обмен на експерти между заводите. Но разбира се, основата се полага в училище и когато е налице сътрудничество между бизнеса и образователните институции, само тогава ще можем да говорим за добре подготвени кадри, готови да работят и да се развиват в една комплексна индустрия, каквото е хартиеното производство. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?