Следвайте ни

Бедствията през вековете: С парфюм от рози срещу епидемиите

viber icon

По българските земи през вековете са върлували чума, шарка, холера, сифилис, а хората са използвали най-причудливи лекове, твърди историкът Румен Иванов.

 

С пламъци ще дойде края на света, предсказа Данте. Маите определиха датата, а докато религиите се подготвяха за кончината на човечеството, Холивуд я показа с впечатляващи визуални ефекти.

И така в „Ад“ по Дан Браун харвардският професор Робърт Лангдън се изправи срещу нов смъртоносен вирус. Героят на Том Ханкс спаси човечеството от изкуствено създаден вирус на чумата. С него противникът му имаше за цел да разреши проблема с пренаселването на Земята.

Днес Covid-19, който тръгна от Ухан в Китай, помита целия свят. И мнозина си задават въпроса: това ли е чумата на XXI век?

Епидемии от чума и едра шарка са върлували през вековете по българските земи. Доказват го надписите върху стари надгробни паметници. Един от тях, разчетен в Пловдив в двора на Имарет джамия, е на млад мъж и в него се казва: „Като дойдох на света, намерих лъжа. Пренесох в жертва на (тези) млади години тази душа. Причина за смъртта ми беше чумата“.

 

 

Земите ни са били многократно засягани от епидемии през Средновековието, твърди историкът Румен Иванов. Най-разпространените заразни болести са били чумата, шарката, холерата, туберкулоза и не на последно място - венерическите болести като сифилис. Ровейки се в архивите на Народна библиотека „Иван Вазов“, Румен Иванов открива, че българите са били

под карантина още през 1893 година.

Поводът е епидемия от шарка. Хората по това време стриктно спазвали забраните, изброени в заповед, която гласи: „В област Коня се появила силна форма на заразната болест шарка, причинила смъртта на хора. За ограничаване на заразата от правителството се вземат спешни мерки: (…) да не се разрешава придвижването на хора от едно в друго населено място, за да не се разпространява заразата“. Заповедта се отнася до днешното село Могилица, Смолянско - по това време в границите на Османската империя. Заради неспазване на карантинните правила заразени селища са били изселвани - като село Тузлу дере, община Първомай, допълни историкът.

Сведения за чумна епидемия по българските земи дава и известният османски пътешественик Евлия Челеби, преминал оттук в средата на XVII в. Той посетил София през 1652 година и споменава, че в града от един месец върлува чума, от която

на ден са умирали по 500 души.

Голяма част от населението е напуснало града. 

Историкът Румен Иванов разказва още един интересен факт: „Голяма чумна епидемия е засегнала и град Самоков през 1570 г. За нея разбираме от документ на кадията до султана и изпратената от него заповед за финансова помощ на населението. Епиграфски данни за починали от чума имаме от Пазарджик, Пловдив, Варна, Кричим и други места“. Османските архиви изобилстват със значителна информация по темата. Според Румен Иванов до днес са запазени десетки книги по медицина, писани от известни османски лекари. Те дават рецепти за лечение на сюмюк-ю даим (грип), препоръчват различни отвари от билки, мед, шербет. „При висока температура рецептата била да се ползва резене и анасон ​- разказва историкът. - Най-популярните „лекарства” за лечение на заразни болести и грип обаче са продуктите от роза, като

розовата вода, 

речел от рози (сладко от рози) и други. Османците ползвали прочутата розова вода и за друго ​- с нея понижавали температурата. С вълшебния лек те мажели или масажирали ходилата. Първото описание на розата като лекарство за понижаване на температура е на известния ислямски лекар и ботаник  Динавери (815 - 895 г.). В своята творба „Ел-Канун Фи’т-Тъбб” (Закон на медицината) Ибн Сина, който е известен в Европа като Авицена, препоръча розовата вода при психични заболявания. Известният османски лекар Хеким Абюлвеххаб Мардани (XV в.) препоръчва розата като лекарство за лечение на мигрена и главоболие. В османските болници е имало специални болногледачи, които били наричани гюллабиджи, които няколко пъти на ден пръскали болничните стаи на психично болните с розова вода като средство за успокоение.

 

 

Ваксинирали децата с бодил 

от роза против шарка. „За тях разказва лейди …..  която минава през Османската империя през … година. В свои писма от Париж тя разказва, че едрата шарка достигнала големи размери по света. Покосила дори Северна Америка, където индианците масово умирали от шарка, пренесена от Европа. Там все още нямали имунитет за болестта, но по същото това време в Анадола ваксинирали децата против шарка. За целта ги убождали с бодил от роза“, казва историкът Иванов. 

 

 

В Пловдив: Безплатен лек за бедните

След Първата световна война в Пловдив върлуват две епидемии ​- туберкулоза и сифилис. Те морят предимно бедните хора. За да им помогне, през 1926 г. търговецът на тютюн Димитър Кудоглу създава Дома на благотворителността и народното здраве. За целта той закупил масивна сграда на централния площад в Пловдив, доставил модерна медицинска апаратура. Здравното заведение се издържало от доходите на два тютюневи склада.

В него хиляди болни получили шанс да оцелеят. За 17 години в Дома на благотворителността били регистрирани над 420 000 прегледа. Повечето от тях -безплатни.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

TRBG

TRBG

22.04.2020 | 08:30

HVALA NA VELIKITE ,SLAVNI I SPRAVEDLIVI OSMANLII-TURTSI-MUSLUMANI NA KOITO DALJIM SASHTESTVUVANETO SI KATO NAROD,DARJAVA,EZIK,KULTURA ,TRADITSII I KRAST NOSENETO I SVESHT PALENETO , NO NE I ISTINSKOTO HRISTIYANSTVO,KOETO MUSLUMANITE PRAKTIKUVAT SLEDVAYKI ZAVETITE NA POSLEDNIYAT PROROK MUHAMMAD(MIR NA DUSHATA MU)BRATOVCHEDAT NA PROROKA-EVREINA-ISUS(MIR NA DUSHATA MU) , SINAT NA MARIAM,KOYTO NITO E BOG-GOSPOD,NITO PAK SIN(V BUKVALNIYAT SMISAL) NA BOG-GOSPOD! MASHALLAH,ASK OLSUN I AFERIM AGALAR,KOMSULAR,ARKADASLAR! VELIKI STE I SEGA GO DOKAZVATE ,CHE STE TAKIVA,ZASHTOTO STE ISTINSKI VYARVASHTI V EDIN I EDINSTVEN BO-GGOSPOD-GOD-YEHOVA...= A L L A H !

Отговори
1 5
Хермес

Хермес

05.04.2020 | 14:13

Тук бих казал така,, преди вируса повечето бяха потънали в мизерия и мухъл, сега като Бай Ганьо, розови води, дизенфектантите, алоу вараниите и това няма да ви помогне, бактериите са вътрешно...!

Отговори
4 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?