3906

С червени връзки, лопати и калашници на училище през соца

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Текст и снимки от Иван Коджабашев

 

Първият учебен ден винаги е бил един от най-светлите празници под тепетата. Въпреки идеологическите канони и преди 1989 г. знанието и училището за пловдивчани винаги са били на почит.  

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Снимки от Иван Коджабашев 

 

 

Четвъртокласници в училище "Христо Г. Данов" на първия учебен ден с любимата си класна. Всички са пионери с червени връзки - знак за членство в някогашната Димитровска организация "Септемврийче". Първите червени връзки получаваха отличниците. В училищата преди 1989 г. се залагаше много на идеологията, за която освен ръководствата бдяха и дружинни ръководители на щат.

15 септември 1984

 

 

 Най-развълнувани на първия учебен ден, както и сега, бяха първокласниците. Те нямаха търпение да седнат на чиновете и да изпишат с тебешир първите думи на черната дъска. По времето на соца учебниците и пособията се носеха в специални чанти, а не в ранички, както е модерната практика сега.

 

    

Прословутото военно обучение беше задължително преди 1989 г. Всеки средношколец задължително изучаваше техниките за стрелба с автомат "Калашников", за да е готов да се бори с врага отвъд Желязната завеса. Обучението с цел постигане на боеспособна нация, част от болшевишката практика в тогавашния СССР, се водеше на полигони под ръководството на кадрови и о.з. офицери.   

 

 

Пътят между хижите "Здравец" и "Комсомолска", сега "Чернатица", беше построен за една година с доброволен труд. Сред най-ентусиазираните и неуморни бригадири на обекта бяха учениците. Бригадите, където ученици и студенти помагаха в строителството, производството, прибирането на реколтата на полето, бяха задължителни преди 1989 г. 

Юли 1984

 

 

Образованието беше винаги сред приоритетите в програмите на партията през соца. Задължително за празника 24 май първият секретар на ОК на БКП и член на Държавния съвет Иван Панев се срещаше с най-добрите и талантливи ученици на Пловдив и им връчваше награди и подаръци.

Май 1983

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 8 оценки
3.5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Тодор Живков

Тодор Живков

15.09.2023 | 20:52

А, бе, вие с минусите ! Каза ли бай Тошо , че социализъмът е недоносче или да! Каза го, каза го! Така, че млъкнете! Стига с тези ваши митологии!

Отговори
6 6
Тодор Живков

Тодор Живков

15.09.2023 | 18:48

Тъй рече бай Тошо: " ИСТИНА ВИ КАЗВАМ, СОЦИАЛИЗЪМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ,ДРУГАРИ!" ТРИ ПЪТИ ФАЛИРАХМЕ, ДВА ПЪТИ ПОИСКАХМЕ ОТ СЪВЕТСКИТЕ ДРУГАРИ ДА ИМ СТАНЕМ ШЕСТНАЙСЕТА РЕПУБЛИКА, ОСТАВИХМЕ ВИ 12 МИЛИАРДА ДОЛАРА ДЪЛГ, НО ЖИВЯХМЕ ДОБРЕ !ИЗВИНЯВАЙТЕ!

Отговори
7 8
Помня

Помня

15.09.2023 | 18:22

Имахме кожени чанти, с които момчетата се биехме по главите след края на часовете. В чантите бяха мастилниците ни, които в някой момент се счупваха. До четвърти клас всички момчешки чанти имаха по едно синьо петно. В голямото междучасие също се биехме, докато момичетата само подскачаха.

Отговори
6 2
Живеем

Живеем

15.09.2023 | 18:20

най-кратко в Европейския съюз, като средната продължителност на живота у нас е 71,9 години, сочи статистиката на Националния осигурителен институт. За сравнение в Гърция живеят средно 80 години, а средната величина за Европа е 77 години, пише Ретро. Със смъртност 1787 на 100 000 жители България държи челна позиция в ЕС и това принципно сочи, че пенсионерите у нас вземат за по-кратко пенсии. При мъжете у нас средната продължителност на живота е 68 години, а при жените – над 75. От друга страна, почти половината от 2 036 543 български пенсионери (45%) са на основна минимална пенсия, което също ни праща в дъното на класацията по доходи от пенсия.

Отговори
11 1
2023

2023

15.09.2023 | 17:12

Минало незабравимо с хубавите и лошите неща. Лошо беше но бяхме 9 милиона мишлета а сега уж хубаво а останахме 5 милиона. Училища затворени,села и градове обезлюдени. Много малко трябваше през 80 те да се направи за да е има държавността. За съжаление решиха да ликвидират държвата ни. Предадоха се от алчност без свян.

Отговори
30 3
Застава 17

Застава 17

15.09.2023 | 18:36

Ами да слагаме пак кльоновете и да ги почваме пак в гръб всички, които искат в чужбина тогава. И може пак да станем 9 милиона послушни мишлета. Има само два проблема. Някой селски каскет може пак да прогони към милион мишлета. Няма да можем да разстрелваме за кеф туристи от Източна Германия като преди. Трудно ще се сбъдне мишата ти мечта с други думи.

Отговори
4 9
Да ти кажа право

Да ти кажа право

15.09.2023 | 23:00

Никой не говори за това, кето ти изтъкваш. Статията е за съвсем различни неща, но ти явно още си бил по това време на кльона и не си схванал идеята. Случва се.

Отговори
5 0
все хубави неща за една държава, а не бананова колония

все хубави неща за една държава, а не бананова колония

15.09.2023 | 16:37

Соц-а = Златен век на тая държавица, за цялата й история, маркирал максимумите й за което хубаво се сетите!

Отговори
26 4
Пресолена манджа

Пресолена манджа

15.09.2023 | 16:14

Всеки - Сульо и Пульо вече пише "история". Да - имаше бригади - студентите на 15 септември тръгваха на селскостопански бригади, а хората от селата - хукваха към градските пазари да продават стоката от частните дворове. Но това бе в по-късен етап. Военното обучение бе за кратко - около 70 -те години. Не повече от три-четири години. Не може да се каже, че е било "традиция". Колкото до сините и червени връзки - не е ли по-добър вариант от джендърството? Какво лошо имаше в това? А първия учебен ден винаги е вълнуващ и ще остане такъв - независимо от времето, защото българина винаги е давал всичко, за да изучи децата си. Нима днес управниците не отиват по училищата да се изперчат пред децата? - каква е разликата между "тогава" и "Сега" ? Гадно е да четеш такива поръчкови БЕЗИМЕННИ пасквили! Защо автора не е написал името си? Защото знае, че пише лъжи и глупости - по Тагаревски. Не прави чест и на редакцията да публикува анонимни поръчкиви "материали".

Отговори
30 8
проветри си мозъка!!

проветри си мозъка!!

15.09.2023 | 16:21

Комунистически мухъл!

Отговори
5 24
Социалист Демократов

Социалист Демократов

15.09.2023 | 17:23

Как, така военното обучение е било за три, четири години през 70-те години? Не е вярно. Военното обучение си беше до последно в училищните програми. Завършил съм 86-та. Абе, образованието тогава беше класи над сегашното, бе. Сега и да се дипломираш, не е гаранция че си грамотен или че, имаш акъл!

Отговори
22 2
Някои неща си позабравил

Някои неща си позабравил

15.09.2023 | 18:26

Децата ми завършиха след 1989 година, но военно обучение не са имали. Не бъркай строевата песен с автомата - различно е. А и в строевата потготовка - учеха патриотични песни. Чалга нямаше, нито сиртаки !

Отговори
12 0
Много си елементарен

Много си елементарен

15.09.2023 | 22:55

Когато човек няма аргументи и достатъчно пипе, обикновено "отговора" му е с каруцарския език, или започва с "ченге", "комунист"... Всъщност не те ли е срам, или не познаваш такова чувство - гений /на идиотизмите/.

Отговори
4 0
Ташко Мъдев

Ташко Мъдев

16.09.2023 | 19:34

Завърших 1990 и имахме военно обучение, във втори курс на военен лагер. Парашутисти и водолази , ходеха два пъти!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?