Следвайте ни

Руси Чернев, главен редактор на "Марица": Търсим новия Кудоглу

viber icon

Пловдив, който всички много обичаме, е уникален не само със своята история и природните си забележителности, а и с хората, живели тук преди нас. В седмата поредна изложба от кампанията "Пловдив през годините" решихме да отдадем чест на най-достойните сред тях - дарителите. Наскоро чествахме и будителите. Всъщност между будителите и дарителите няма ясна граница. Това са една и съща група големи българи, обединени от четири думи  - просветеност, енергичност, родолюбие и щедрост. 

Защото щеше ли да я има българщината, ако именно най-успелите в началото на 19. век не бяха започнали да даряват лични средства, за да строят православните храмове. По-късно те построиха и първите български училища. А именно от амвона на храма и от думите на даскалите в класните стаи се запали искрата, която доведе до Април 1876, за да се случи по-късно и Освобождението. 

И след него не можехме без дарителите. Те построиха първия български университет, те построиха болниците и още училища. За да стане в началото на 20. век. България една от най-просветените нации в Европа с над 70% грамотно население. 

Онзи възход, в който за 30 години свобода и собствена държавност страната ни започва да се равнява с най-успелите, може би е най-романтичният в българската история. А това се случи с усилията на хората, които бяха готови на лична саможертва - успели, но и щедри. Те запалиха по доброто още стотици и хиляди.

Вярвам, че и ние имаме какво да дадем, за да оставим нещо след себе си на любимия Пловдив. А някъде сред нас живее новият Кудоглу.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?