71

Първата ни национална катастрофа през 1913 г. е дело на руската дипломация

В Букурещ е погребан блянът за Велика България на 28 юли 1913 г.. А Николай II лично награждава с ордени румънските войници, нападнали ни в гръб.

 

Владиката Методий Кусев е един от незаслужено забравените велики българи. Той е първият български каноничен митрополит на Старозагорска епархия, избран е на този пост през 1896 г. Роден през 1838 г. в град Прилеп, в паметта на старозагорци той е създателят на забележителния парк „Аязмото”, а в националната ни история буйният митрополит ще остане като един от най-активните и непримирими борци за самостоятелна национална църква, както и за освобождението и присъединяването на населената с българи област Македония към България.

След погрома на Априлското въстание, като помощник на Пловдивския владика, той събира писмени доказателства за турските зверства и с риск за живота си, укривайки документите под крачолите си, успява да ги занесе в Цариград и да ги направи достояние на европейските дипломатически мисии. След Освобождението, като помощник на екзарха, поставя основите на българското училищно-просветно дело в Македония.

 

Дядо Методий много тежко преживява жестокия погром и разпокъсването на България през лятото на 1913 г. Своите горчиви прозрения той излага подробно в книгата си „Погрома на България. Виновникът” (1914, Ст. Загора), в която посочва болезнено точно и ясно истинските виновници за националната ни катастрофа - руския император Николай ІІ и неговата имперска дипломация.

„Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация - свидетелства дядо Методий. - Тоя жест осуетяваше плана за присъединението на България съгласно Рейхщадското споразумение (между Русия и Австро-Унгария от 1876 г. - б.м. - П.М.). Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би да се отвори апетит на България и тя да пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград...“

 

Пламенен русофил в началото, след като отива да учи в Петербург, Методий Кусев проглежда за хладното сметкаджийство на Руската империя. Според него решението на руското правителство за намалението и отслабването на България за сметка уголемяването и засилването на Сърбия и Гърция се оформя окончателно като държавна политика на Руската империя през 1889 г. С посредството на руската дипломация тогава се постига съглашение между Сърбия и Гърция чрез Вселенската патриаршия за подялбата на Македония.

И ето как вероломните „братушки“ реализират пъкления си план

„Известно е, че България се готвеше 30 години за освобождението на поробените братя. Нейният идеал беше обединението на българския народ. Възползвана от тоя стремеж на България... руската дипломация устрои една клопка (капан), в който да попадне България во глава със своя цар. Устроеният от руската дипломация Балкански съюз беше уреденият капан...“

„Тоя съюз със Сърбия беше едно крайно глупаво дело за България - напомня владиката в своята брошура. - И най-простият българин знаеше, че сърбите са подли и вероломни; че те отдавна планират и действат открито, за да ни ограбят; че искат да ни вземат не само Македония, но още - Кюстендил и София, и Видин; че те за Сливница има да си отмъщават на България.“

Но дядо Методий не си затваря очите и за българското съучастничество в тези пъклени планове на Русия: „България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство. Погромът се дължи на тоя недъг. Кабинетите Гешов-Данев приеха съюза и подписаха договора със Сърбия по искането и посредството на руската дипломация и под гаранцията на императора. Тия кабинети бяха чисто русофилски“.

Подир погрома руският посланик Неклюдов побягва от София

А сръбският крал го награждава с най-важния орден за заслуга към сръбските интереси. Защо кралят на Сърбия ще награждава един пълномощен министър, който е действал в друга държава, в София? Ето защо - по заповед от своето началство той, Неклюдов, „дирижирал“ нашите русофилски кабинети, които използва като марионетки, слепи оръдия.

Свидетелството на дядо Методий е смайващо: „Всяко утро той се осведомяваше от нашите министри за състоянието на нашите войски, где кои части се намират, где е голямата сила и где се намира слабата ни страна. Всеки ден Неклюдов чрез Хартвига държеше сръбското правителство в знание за движението и положението на частите на нашата армия. Значи Руското дипломатическо агентство в София е служило за шпионско отделение на сръбската армия. Но не е само тази заслугата на Неклюдов. Той издавал заповедите за отстъпленията и настъпленията на нашата армия. В помощника на главнокомандващия, в генерала Савов, се съзряло и посрещнало едно препятствие за правилното командуване на армията ни от Неклюдов. Затова генерал Савов се замести от генерал Радко Димитриев, най-благонадеждния, послушен русофил“.

Така - на практика под руско командване - българската армия става неадекватна

На 16 юни българската армия атакува сръбските позиции край Щип. Само няколко дни са били необходими, за да попадне в плен цялата сръбска армия. Тогава и гърците щяха да бъдат унищожени... Но Неклюдов се задейства и на 18 юни армията ни спира своята офанзива. Въпреки всичко ние вкарваме в чувал цялата армия на Гърция. Като вижда, че плановете му се провалят, руският император насъсква Румъния да ни нападне в гръб. След погрома Николай II отива в Кюстенджа, за да награди лично с медали румънските войници, воювали храбро срещу овчите стада и българските кокошки в Северна България.

Дядо Методий с право е омерзен от руското коварство и от наглото разбойничество на съседите ни. В такова душевно състояние през 1914 г. владиката изрича потресаващо пророчество: „За тия страшни грехове (против България) погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война. Много по-страшен. Във време на Руско-японската война за греховете, извършени (1903 г.) от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа, Бог я наказа със загубата на флотата, на Порт Артур, на Манджурия и на Корея. Отгоре на това, пожертвуваха се напразно стотина-двеста хиляди храбри руски мъже.

За греха с погрома на България през 1913 г. какво по-страшно ще бъде наказанието?!

Величието на Руската империя се дължи на „теократизма”. Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режимът на „теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи). Тая основа - теократизмът - окончателно е разрушена от речения грях (погрома на България). Следователно Руската империя остава без основа и като такава ще се разгроми и ще се разпадне.

Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия <210> се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията <210> в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство. Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...”

 

Погромът 1913

Букурещкият договор, сключен на 28 юли (10 август по нов стил) 1913 г. между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга, е един от двата договора (наред с Цариградския), който слага край на Междусъюзническата война и донася на страната ни Първата национална катастрофа.

Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция - Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.

Автор: Петър Марчев

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
27 коментара
СПИРО КОЧА

СПИРО КОЧА

31.07.2023 | 23:41

Жи ва ръгам сички русофуфуйници в мазната гъгъгъзела сибирска от урал до китай монголия жи ва ръгам

Отговори
2 0
3 март е Националният празник

3 март е Националният празник

29.07.2023 | 22:01

Шорошояди, ОСТАВКА!

Отговори
3 8
Шдшд

Шдшд

29.07.2023 | 20:52

Дяда поп е бил вероятно сред тия дето са се крили когато е ставало освобождението , освен това в райх щатското споразумение в австрийската му час името България го няма на невежия поп му е простено

Отговори
3 10
Бог да прости на заблудените

Бог да прости на заблудените

29.07.2023 | 20:56

Попа не е жив да го питаме целува ли ги когато му махнаха яремчето

Отговори
1 8
БОГ ДА УБИЕ ВСЕКИ БЪЛГАРОМРАЗЕЦ

БОГ ДА УБИЕ ВСЕКИ БЪЛГАРОМРАЗЕЦ

29.07.2023 | 20:36

А путин ще се окаже, че е убил най-много руснаци след сталин.

Отговори
12 3
Уродчета чиииииифутски Отговорете Бя уроди

Уродчета чиииииифутски Отговорете Бя уроди

29.07.2023 | 19:43

Я го питам на чииииифута къде му се е нахудал катуна чииииифутски кога България се е освободила от Турско робство със помощта на Православна Русия Та да цъкна координатите на Гуглемапс и да зърна къде им е бил катуна А те наглите чииииифути номади Юди безродници вкупом ми праскат минуси По скоро някакъв звук като отговор от паве ще получиш отколкото същински смислен отговор от нагъл чиииифут Говедото що е говедо поне ще измучи ЧИИИИФУТА подъл ще мълчи като турук Отново ви задавам същия въпрос бе чиииифутски плазмодий Къде ви е бил катуна кога ние Българите сме градяли Държава излезнала из пепелищата на Османската империя И що не изтипосате със вашата нагла чиииифутска гордост същинското проклето чиииифутско име на чииииифута със френски паспорт на служба при Султана и приел исляма Сюлейман Паша опожарил и изклал Стара Загора Що му криете именцето чииииифутско

Отговори
3 12
натовец

натовец

29.07.2023 | 19:17

Както казва получовека дето са го онождали рота чифути дядо Методий Кусев е никому неизвестен докато на такива "величия" като генерал радко димитриев са кръстени нажни и натоварени пътни артерии.

Отговори
3 7
Йеуеу

Йеуеу

29.07.2023 | 18:56

Това не може да изтрие факта че без администрирането на войната от руската империя дяда поп щеше да носи чалма освен това хич не е било лесно да водиш политика с австроу гарската империя

Отговори
3 12
натовец

натовец

29.07.2023 | 19:12

Чалма е носил дято ти! Татко ти носеше петолъчка а ти ще носиш хляб на руснаците,когато всичко това свърши!

Отговори
9 4
Братската дружба

Братската дружба

29.07.2023 | 17:33

Между сибирска мечка и гергьовско агне понякога има неочаквани последици.

Отговори
6 1
Магарица,пак лъжи

Магарица,пак лъжи

29.07.2023 | 17:31

Кой плати на Турция не малко пари за онова време,за да не ни напада, когато обявяваме независимост??? А мърши журнаглистически?? Русия? Не чувам.....И вие ли платени журналисти паднахте ниско. Идете в Мариупол,вижте и говорете с местните,имат какво да ви кажат. Не сте никаква независима медия.

Отговори
6 13
А, в Мариупол ще ходим

А, в Мариупол ще ходим

29.07.2023 | 17:34

Вместо на Малдивите например.

Отговори
7 0
Драсканици на един чиииифут мерзавец предател Юда безродник

Драсканици на един чиииифут мерзавец предател Юда безродник

29.07.2023 | 17:27

А що чиииииифута нагъл долен преди да пише за никому неизвестния дяду Мътейку не вземе да напише името на онази чииииифутска Юда отворила в късна доба дверите на Търновграда пред ордите на турците Или да напише името на онзи чиииифутски Юда който кла и опожари Стара Загора Щото Българският Изобщо Незлопаметен Народ го помни като Сюлейман паша наглий кръвожадний Та чииииифутското му Юдейско шчеславие и дух да му се повдигне на драскащия такива мерзости със героизъмъ на неговите предци А на драскащия чииииифут със Юдейската си подлост и омраза към България и Българина да му напомня един факт написан от самия него но явно неосъзнат от пилешкия му чииииифутски мозък Император Николай се страхувал че обединена България изведнъж можело ( Ама можело ) да и се увеличи апетита и да лапне Проливите Виж ти чиииифутска кокоша мисъл Гаче ли таз чиииифутска кокоша мисъл е била у центъра на главата на Император Николай Та като за финал пък да попитам туй чииииифутско изпражнение Докато България и Българщината се е възраждала и обединявала от пепелищата на Османската Империя благодарение на Братска Православна Русия къде на картата на Света се е намирал и временно позиционирал неговия чииииифутски катун

Отговори
4 13

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?