Следвайте ни

Президентът на „Хелиос Метал Център“ Кирил Василев: Даряваш това, което липсва на хората

viber icon

Президентът на „Хелиос Метал Център“ Кирил Василев построи един от най-уникалните храмове в Пловдив. „Св. Николай Чудотворец” е точно копие на параклис в украинския град Николаев, два пъти и половина по-голямо от оригинала.

Представлява еднокорабна, еднокуполна базилика с височина 22 м и застроена площ 200 кв.м. До него се издига 24-метрова камбанария, на чиято фасада са вградени два специални часовника. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киевско-Печорската лавра.

Общо за храма са отлети 6 камбани, като най-голямата тежи 200 кг, а най-малката - 30 кг. Самият строеж е нестандартен и уникален за България. Извършва се от „Хелиос Метал Център“ ООД и партньорски фирми.

Куполът тежи 12 тона и е с диаметър от 10,7 метра. Висок е 5,5 метра. Това е единственият метален купол в страната. Всички метални конструкции, използвани за изграждането на храма, са създадени във фабриката на „Хелиос Метал Център”, след което са пренесени на части до строителната площадка и впоследствие монтирани. 

Фасадата на храма е в традиционен руски стил: бели стени, над които се издига син купол, обсипан със златисти звезди и заобиколен от по-малки златисти куполи.

- Г-н Василев, как Ви осени идеята да построите храма „Св. Николай Чудотворец“ в район „Западен“?

- В България има много църкви. Всички са построени в духа на времето си. Изградени са в различен стил. Харесах храма в един украински град, през който минавах дълги години. При моите пътувания винаги параклисът в Николаев изплуваше от мъглата пред мен. Градът е разположен в залив на Черно море и край езера, и почти винаги е мъгливо.

Всеки път изплуваше като светлина от тъмнината. Харесахме го и го представихме пред дядо Николай с въпроса дали отговаря на каноните на нашата църква, тъй като все пак е в т. нар. руски стил. Пловдивският владика го хареса. След това поискахме място, на което да го построим.

Тогава разговаряхме и с новоизбрания кмет на Пловдив Здравко Димитров, който тогава управляваше район „Западен“, и го попитахме дали може някъде в квартала да изградим черквата.

След година борба Димитров намери възможност да осъществим тази идея и Общината подари терена на Пловдивската митрополия. Радостен съм, че успяхме да построим храма и да го дарим на всички пловдивчани. Църквата е институцията, която го управлява, и следва да привлече миряните в него. В този район по-рано нямаше църква, най-близката е чак в подножието Бунарджика - „Св. Петър и Павел“.

- Какво е за Вас дарителството?

- Даряваш нещо, което чувстваш, че липсва на хората, и те имат нужда от него. Живеем в едно безвремие и безверие, в което обществото само се е хвърлило с помощта и на вътрешни, и на външни сили. Имаме нужда от малко повече вяра.

За да се подпомогне вярата, са нужни светини. Ако си бях купил Ролс-ройс или Бугати Вейрон, щяха колегите Ви от жълтите медии да пишат за него. Аз обаче не съм голям фен на „Бързи и яростни“, затова реших да построя църква, за да може белким някой да влезе вътре и да реши да се очовечи. Един да спечеля, ще бъде достатъчно за това, което съм направил.

- Каква е равносметката - бяха ли спечелени души за вярата?

- Църквата „Св. Николай Чудотворец“ бе изключително добре посрещната и е доста посещавана вече пет години. Тя е построена в съвременен стил. Продължава да е все така блестяща, лъскава и здрава. Много хора ме питаха защо е в такъв стил. Искам да е по-съвременна.

Не може в 21. век да строим същото, както преди два века. Навремето такава е била строителната технология, сега градим по друг начин. Хората днес са пренаситени с всевъзможни реклами и трябва да е нещо лъскаво, впечатляващо и ярко, за да привлече вниманието им. Младите хора имат нужда от малко повече екшън и по-яки неща, за да се запалят по нещо. Идеята ми беше такава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?