Следвайте ни

Почитали императора в огромен храм

Елипсовиден басейн украсявал светилището

viber icon

Откритието е абсолютното потвърждение, че под Епископската базилика е имало Храм на императорския култ. Надписът е благодарност към императорите от членовете на култа към Дионис. Очевидно на това място почитателите на императора са слагали своите списъци, обяснява Жени Танкова.

Според Шаранков в храма може да са се помещавали дори няколко различни култа, защото той е бил доста голям. В Античния свят не е било проблем една сграда да обедини различни религии. Те не са враждували помежду си, по-скоро са се конкурирали кой да привлече повече почитатели. Различните божества покровителстват различни аспекти от живота и е нормално всеки да почита божество, което е по-полезно за неговия живот.

Храмът под базиликата, който няма да бъде проучен изцяло заради бързането по откриването на обекта на 26 септември, е бил огромен. Размерите му са били 22 на 44 метра.

Най-любопитна е елипсовидната структура в центъра на правоъгълното помещение. Сондажите, извършени от екипа на Жени Танкова, доказаха категорично, че става дума за басейн. Според нея това е било водно огледало, което е украсявало светилището.

Николай Шаранков отбелязва, че подобни водни съоръжения е имало в храмовете на египетските култове като Изида и Серапис, които са били популярни и по нашите земи, и често се свързват с императора. Има и басейни и в светилища на Дионис.

След завършването на сградата археолозите ще направят допълнителни сондажи на по-ранния храм, за да изчистят хронологията.  

Монетите, открити в района на базиликата, са предимно от средновековната епоха, когато върху руините на древната църква е бил създаден некропол. Най-ранните монети са от края на втори век.

Танкова посочва, че Храмът на Императорския култ е бил издигнат в края на втори век или в началото на трети. Датировката се потвърждава и от многото архитектурни елементи, които отговарят на този период и са преизползвани в оформлението на базиликата. Като и самата стела е влязла в употреба за настилката.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?