3906

По соца нямаше спорове - националният празник беше 9 септември

Послание към пловдивчани за 2044 г. вграждат на Альоша

 

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения.

Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Преди 1989 г. Пловдив отбелязва с масови манифестации националния празник 9 септември, деня, в който България поема по социалистически път с много надежди, които се оказват неосъществени. 

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Снимки от Иван Коджабашев

 

Новоизбраният първи секретар на ОК на БКП Дража Вълчева приветства съгражданите си от трибуната на площад "Централен". Атрактивната дама оглавява партийната организация на Пловдив до 1977 г. 

 

 Ген.-лейтенант Динчо Велев, командващ Втора българска армия, е задължително на тържествената трибуна на празника на площад "Централен". До него задължително присъстват ятаци и майки на участници в съпротивата срещу режима преди 1944 г. 

9 септември 1976

 

 

Тодор Живков редовно открива Пловдивския панаир. Това е последната му визита в града под тепетата като държавен и партиен лидер. 

Септември 1988  

 

 

Най-атрактивната част на традиционните празнични манифестации на националния празник са спортните композиции, изпълнени от млади спортисти 

9 септември 1971 

 

 

Първият секретар на ОК на ДКМС Вълко Ковачев вгражда в подножието на паметника Альоша капсула с обръщение към бъдещите поколения, която трябва да се отвори през 2044 г. - на 100-годишнината на 9 септември 1944-а

9 септември 1974 г. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Социалист Демократов

Социалист Демократов

10.09.2023 | 10:26

Соцът, си е соц. Най-справедливият строй! Точка.

Отговори
4 2
Комсомолец

Комсомолец

10.09.2023 | 10:13

О, Иванчо пак ли извади от сейфа цапардосаните негативи на “ Комсомолска Искра” и никой ли не ме дърпа жартиера?

Отговори
2 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?