49

Пловдивчани масово на плаж пред Новотела

 

Автор Иван Коджабашев

 

Под рубриката „​Пловдив през годините” „Марица” публикува снимки от близкото минало на ​града - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град.

Представяме и летните забавления преди десетилетия, демонстрация на разкрепостения дух на пловдивчани.    

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Най-популярният пловдивски плаж по времето на зрелия соц. Хората предпочитаха плажа на Новотела заради чистотата, уюта и атрактивните програми. Плажно удоволствие в центъра на града - една от загубените придобивки на пловдивчани.

Юли 1978

Това красиво момиче няма да може да повтори тази снимка след година. Хотелът ще си е на мястото, но басейнът и плажът ще бъдат съборени. Така от атракция плажът около Новотела ще се превърне в бетонна пустиня. 

Юли 1978

Струговани полски момичета са избрали пристана в Поморие, за да запечатат знойното си българско лято. Когато си тръгваха за родината, оправните полякини разпродаваха на сметка всичките си къмпинг атрибути: газови котлони, раници, дюшеци, плажни чадъри. И се отблагодаряваха за плажните романси на българските мачовци гларуси с кремове нивеа - мечта у нас по времето на соца. 

Юни 1975  

Така изглеждаше дворът с басейна в почивната станция на СБЖ на Златни пясъци, известен като Международния дом на журналистите. Тогава съюзът предлагаше семейна почивка от 18 дни с карти по 120 лева на човек при пълен пансион. От ваканционната оферта за морската столица се възползваха доста пловдивски труженици на перото. Днес тази сума не стига дори за еднодневна почивка за двама. Тъжна история!

Юли 1985

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Густото

Густото

06.08.2022 | 15:33

Е-е-е-ее, тогава беше густо майна Филибето. Сега остана само Филибето. Няма го вече густото майна. Тъжничко но, факт.

Отговори
7 3
правилно

правилно

06.08.2022 | 13:36

дай едно време, какво беше - сега няма нищо, само соросоядска сган, чакаща американците да им се изтортолясат на устенцата за няколко жълти цента!

Отговори
6 3
Дааа

Дааа

06.08.2022 | 10:18

120 лева, а що не казвате какви заплати взимаха хората и колко струваха едни дънки например, да не говорим за останалите корекомски стоки.

Отговори
8 11
До Даааа

До Даааа

06.08.2022 | 11:13

Средна заплата в завод в Пловдив 180 лв. Аре, по 20 дни море откарвахме всички + лагер 14 дни и ето ти 2 месеца за дете ваканция. Лагерът беше по 15, 20 лв, а шоуто там безкрайно.

Отговори
13 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.08.2022 | 08:35

БЕШЕ ПРЕКРАСЕН ЖИВОТ спокоен

Отговори
22 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?