1553
Следвайте ни

Пловдив се захласва по пиесите на толстоист вегетарианец

Илия Енчев създава над 12 пиеси, ръководи комуна и земеделско сдружение в Прослав

viber icon

Величието на Пловдив не е само в уникалната архитектура и история, но и в хората, създали неповторимия дух на града под тепетата. Сред тях е Илия Енчев,  дългогодишен учител, талантлив драматург и прозаик. Ренесансова личност с всестранни интереси и енциклопедични познания. Той е сред първите драматурзи на театъра в Пловдив, а негови пиеси се радват на огромен интерес.  

Илия Енчев е роден на 16 септември 1890 г. в търновското село  Горски Долен Тръмбеш, но целият му живот е свързан с Пловдив. Той завършва педагогика и философия в Софийския университет, след което учителства в Казанлък (1919-1920) и Горна Оряховица (1920-1926). През 1922 г. специализира в Лайпциг.

 

През 1926 г. се установява окончателно в Пловдив. Преподава в Учителския институт, а през 1931-1933 г. е и негов директор. Тук не се занимава само с преподавателска дейност. Активно участва в политическия и културния живот на града. Не само с писмено, но и с живо слово. Илия Енчев е любим сказчик, както наричат тогава авторите на тематични лекции, по културно-просветни въпроси, от областта на етиката, възпитанието, трезвеността, литературата и изкуството.

Като директор и учител в пловдивския институт Илия Енчев

е уволнен заради гневните му публикации против гонителската политика на властта

срещу учителството, а като директор на Първа пловдивска девическа гимназия (1937-1943) подава оставка и напуска в знак на протест срещу преследванията на антифашисти -учители и ученици.

Енчев е горещ привърженик на идеята за единен и свободен учителски съюз. Той кръстосва цялата страна, изнасяйки реферати на училищни конференции, канен от колегите си. Чисто практическата дейност не задоволява призвания педагог. Той сътрудничи на различни педагогически списания и публикува статии за училищното възпитание, педагогическата практика и методика.

Две години е главен секретар на Министерството на просветата, където извършва първите преобразувания в просветното дело.

 

След това е директор на новосъздаденото Държавно издателство, за известно време е бил драматург на Пловдивския драматичен театър и подпредседател на Дома на изкуствата и печата.

Многостранно надарен по природа, Илия Енчев се проявява още твърде рано и като драматургичен писател. Написва множество пиеси (над 12), някои от които са наградени на конкурси, издавани и преиздавани и играни на различни сцени в страната. Писателското му поприще започва през 1914 г., когато от фонд „Иван Вазов" при Софийския университет „Св. Климент Охридски" е наградена драмата му „Тъмни зори". По-късно са наградени пиесите „Делба" (1930) и „Пролетен лъч" (1931). Сътрудничи с разкази и статии на в. „Знаме”, в. „Литературен глас”, сп. „Венец”, сп. „Възраждане” и др.

Като драматург Илия Енчев се интересува от етнически проблеми - разрешава ги в духа на толстоизма

Създаденото от великия руски писател Лев Толстой учение поставя нравственото самоусъвършенстване на човека като смисъл и цел на живота и единствен път към Бога.

Енчев е основател и ръководител на най-продължителната толстоистка комуна у нас (1926-1958) - при село Мечкюр, Пловдивско (днешния квартал Прослав).

Пише и за българското село, където вижда рушенето на стария бит, преодоляването на предразсъдъците, изтъква ролята на интелигенцията като градивна сила. Интензивната му писателска дейност го нарежда в редовете на Съюза на българските писатели.

Илия Енчев проповядва и идеите на вегетарианството. Но най-значителното, което увенчава жизнения му път, е създаването още през 1925-1926 година на Вегетарианско-кооперативно земеделско стопанство в Прослав, на което цели 24 години е председател. По същото време оглавява и Българския вегетариански съюз.

Умира в Пловдив през 1953 г., за да остане като един от духовните стожери на своята епоха.

 

Внукът му съхранява архива от снимки и писма

 

Голяма заслуга да се съхрани обществената памет за Илия Енчев има неговият внук Любомир Енчев. Той съхранява в дома си на ул. "Тракия" 23 много документи, писма и фотографии на своя дядо.

62-годишният потомък на именития педагог и драматург е завършил Духовна академия, но е наследил и литературния талант на Илия Енчев. Любомир пише стихове, които са публикувани на много места. С неговото любезно съдействие беше подготвена и тази страница за знаменития му дядо.

 

Вапцаров играе роля в неговата "Делба"

Съвременниците на Илия Енчев го засипват с добри думи. Сред тях е и Бойка Вапцарова, съпруга на убития поет Никола Вапцаров. "Познавах го като драматургичен писател от мъжа ми.  Кольо го ценеше, имаше драмите му и игра роля на един от героите в пиесата на Енчев  "Делба", поставена на сцена през 1936 г. Това съм го отбелязала в мемоарите си", пише Бойка. 

 "Беше изключителен педагог, много подготвен, рядко всеотдаен. Учителствахме заедно. Като обаятелен сказчик го помни цяло поколение", казва литераторът Ради Христев.

"Той беше мой учител, нещо повече от истински баща в училище. Може ли такъв човек да се забрави? Никога!", възкликва актрисата Мила Павлова.

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?