Пловдив през годините: Назначават първите медсестри през 1935 г.

Текст на Владимир Балчев за "Марица"

През 1904 г. Пловдив бил разделен на три санитарни района, всеки от тях с лекар, който сутрин работел в една квартална амбулатория, а следобед в друга. Първоначално на лекаря помагал фелдшер, после бил включен и санитар.

След 1935 г. започнали да назначават и медицински сестри.

Почти всички амбулатории работели в частни постройки  

От една такава амбулатория през 1952 г. в "Кършияка" възниква V поликлиника (от 1966 г. III поликлиника)  

1. Първата здравно-съвещателна станция в Пловдив, 1927 г.

2. Новопостроената V поликлиника в квартал “Кършияка”, 1959 г. 

3. Доктор Ули Порязов от Първа градска поликлиника преглежда оперния певец Алексей Милковски, 1956 г.

4. Доктор Константин Герджиков - главен лекар на Втора градска поликлиника в Пловдив, 1974 г.

5. Първа градска поликлиника, 1975 г.

6. Поглед от върха на Трихълмието към постройката на Първа поликлиника в Пловдив, 1977 г.

Най-благородното човешко начинание на Пловдивската община

Така определя заслужилият пловдивски кмет Божидар Здравков гласуваното през  февруари 1937 г. решение  на местния общински съвет да се изгради изолатор за болни от туберкулоза. Строителството започнало през пролетта на 1939 г., а през октомври 1943 г. станало тържественото откриване. Така започва историята на болница "Царица Йоана" (днешната Белодробна болница).

Благодарим Ви, медици!

Наричат медицината сестра на философията, изкуството, науката и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. 

Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. 

Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България. 

Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медиа” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?