1553

Пловдив през годините: Людмила и Дража вдигат наздравица в Стария град

От Иван Коджабашев 

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Бенефис на Христо Бонев на препълнения стадион "9 септември". Кметът Христо Мишев връчва почетен знак на Пловдив и обявява Зума за почетен гражданин. Капитанът на Локото благодари за признанието и голямата любов, на която се радваше като футболист на черно-белите и на националния отбор. Фланелката на Бонев с номер 8 има честта да получи Аян Садъков. През 2022 г. легендата отпразнува 75-и юбилей.

15 септември 1984

Прославеният съветски актьор Евгений Леонов бе сърдечно посрещнат от стотици почитатели при гостуването му в Пазарджик. В града празниците на руската култура са дългогодишна традиция. 

Септември 1980

Много опасна и рискова за онова време снимка. Бившият държавен ръководител Тодор Живков на портрет зад гърба на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура, и Дража Вълчева, първи секретар на ОК на БКП. Наздравицата не е за Първия, а за откриването на новия дом на младоженците на ул. "Максим Горки" в Пловдив.

Юни 1976

Трима от свежото попълнение на пловдивските медии. Спас Василев, Тодор Божилов и Красимир Кривчев изкараха задължителния стаж в партийния орган "Отечествен глас", но непрекъснато се стремяха към по-широк тематичен обхват на публикациите си. "Бягаха" от партийната оценка в репортажите си, търсейки истината не в идеологическите постулати, а в човешката преценка. По-късно Тодор Божилов стана главен редактор на в. "Комсомолска искра", Спас оглави вестник "Марица", а Краси се утвърди в радиожурналистиката. 

Април 1989 

Вятърът на промените задуха и над България. На 10 ноември 1989 г. бе свален от власт Тодор Живков. Така у нас започнаха демократичните политически и икономически промени  от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика. Първите митинги бяха бурни, всички искаха промяна. Ораторите дисиденти говореха всяка вечер пред ентусиазирано множество пловдивчани около Радиотелевизионния център и на Централния площад.

Ноември 1989

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

24.07.2022 | 19:36

Много опасна и рискова за онова време снимка. Бившият държавен ръководител Тодор Живков на портрет зад гърба на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура, и Дража Вълчева, първи секретар на ОК на БКП. Бихте ли разяснили с какво тази снимка е била опасна и рискова? По какъв начин бяхте застрашен? Вероятно можете да получите пенсия като репресиран от комунистическия режим. Предполагам вие сте фотограф дисидент и сте работили под прикритие и сте ходили на разни комунистически мероприятия и банкети, където с отвращение сте бодяли кюфтета.

Отговори
11 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?