1939
Следвайте ни

Панаирното градче - емблемата на Пловдив

viber icon

Ключово е единадесетото издание на панаира през 1947 година, когато са създадени първите пет палати

Пловдивският панаир е сред най-големите в Югоизточна Европа. Разположен върху 352 000 кв.м, той разполага със съвременен Международен конгресен център и 17 многофункционални изложбени палати за експониране на всякакъв вид стоки. Общата изложбената площ е близо 159 100 кв.м, от които 64 500 кв.м е покрита.

Началото му е поставено на 15 август в далечната 1892 г., когато с голям военен парад е открито Първото българско земеделско-промишлено изложение. То достига обща площ 80 000 кв.м, участниците са от 25 държави в Европа, Америка и Азия, а посетителите - над 167 000.

През 20-те години на миналия век се появява идеята за ежегоден панаир в града като наследник на еднократно организираното изложение - мисията му е да стимулира развитието на националната промишленост.

Следващата по-сериозна стъпка в българското панаирно дело се прави през 1933 г., когато се провежда първата промишлена изложба в Пловдив, която от следващата година прераства в мострен панаир, а от 1937-а и в международен такъв. В края на 30-те започва специализация на изложенията за различни браншове.

Ключово е единадесетото издание на панаира през 1947 година. Тогава са създадени първите пет палати върху 6000 кв.м площ на левия бряг на река Марица, където е панаирът и днес. Те не са нещо особено, но времето е следвоенно - няма още строителна техника. С волски каруци се пренасят тухлите и другите строителни материали и това ги превръща в голямо постижение за времето.

Постепенно се оформя целият панаирен комплекс с новите масивни и красиви палати. На следващата година изложбената площ е почти двойно повече.

Днес, 129 години след Първото българско изложение, Пловдив все още се асоциира с панаирното дело. В годините Панаирното градче представя най-иновативните открития на българското производство. Панаирът е най-известната забележителност на Пловдив, превръщайки се в негов символ.

Днес панаирният комплекс в Пловдив е един от най-модерните в Източна Европа. В благоустрояването на базата са вложени над 15 милиона евро, така Панаирът се адаптира към световните стандарти.

През 2004 г. е откриването на модерния Конгресен център. В него се организират повече от 350 събития годишно - корпоративни, обществени, културни, спортни и други.

Езерото с фонтана е една от атракциите на Първото българско изложение. Същият фонтан е възстановен през 2008 г. в парка на Панаира

В годините тук български и чужди изложители показват успехите си в копринарството, винарството, тютюнопроизводството, текстилната промишленост, производството на етерични масла, кожухарството и растениевъдството

 

"Марица" представя в изложба знаковите сгради на Пловдив

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба  на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ представя сградите, които са тясно свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив, но и тези, които създават новия облик на града. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-добрите образци, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят града под тепетата забележителен и неповторим: това са модерните жилищни сгради, търговски центрове, офис и промишлени постройки.

Експозицията от поредицата "Пловдив през годините" може да видите на Римския стадион.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ИВАН

ИВАН

21.12.2021 | 06:47

ВЕСТНИК"МАРИЦА" ПОДОЗРИТЕЛНО МЪЛЧИ ОТНОСНО САГАТА С ПАНАИРА. ВЪВ ВАРНА СЕ ВОДИ БИТКА ЗА АКЦИИТЕ НА ПАНАИРА,ИМА ДЕЛО ПО ВЪПРОСА В АДМ.СЪД-ВАРНА -ОБЖАЛВА СЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩ.СЪВЕТ-ВАРНА,С КОЕТО СЕ ДАВАТ НА ГЕРГОВ АКЦИИ ОТ АД. "МАРИЦА" СИ МЪЛЧИ И МЪЛЧИ ПОДОЗРИТЕЛНО.

Отговори
2 0
Бесен!

Бесен!

04.12.2021 | 19:16

Както върви, до десетина години Панаира няма да го има! Там ще цъфне поредното кварталче! Ехааа,колко кинти ще засмучат..... Съсипаха го този град!

Отговори
6 0
Чичо Гошо

Чичо Гошо

01.12.2021 | 22:22

И да има, и да няма, все ще има от салама, дето Вили го направи, а пък Гошо се задави, щото много му приседна, Варненската дупка недна, а Общинския съвет, го направи много клет. Махай бързо Нина, Мара, ще се сети да побара, чак когато ще е късно, да си хапнеш нещо мръсно.

Отговори
5 0
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

01.12.2021 | 10:57

ДВАМА ДУПЕТАТИ СИ ГОВОРЯТ ТИ ВИКА КАКВО СИ ПРАВИЛ ПРЕДИ .....ПРЕВОДАЧ...... ПРЕВЕЖДАХ ОВЦЕТЕ ОТ ЕДИНИЯ БАИР НА ДРУГИЯ........

Отговори
5 0
Чичо Гошо

Чичо Гошо

27.11.2021 | 22:27

Чичо Гошо е герой, ПАНАИРА гушна той. Гушкай Вили, гушкай Поли, в Панаирните неволи. Само Кака се оака, а и Венци счупи менци. Нина, Мара и Милена, с Венцито в една поема.

Отговори
12 0
ЧомакОффф

ЧомакОффф

27.11.2021 | 22:21

Ми, панаира вече е емблема на корупцията и задкулистните игри! На кражбите и продажбите! На измамите в цяла Европа!

Отговори
12 0
Георги Гергов

Георги Гергов

27.11.2021 | 20:51

Мдаааам, моята емблема

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?