46

"Пълмед" - болница и университет в едно СНИМКИ

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи, и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба  на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ представя сградите, които са тясно свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив, но и тези, които създават новия облик на града. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-добрите образци, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят града под тепетата забележителен и неповторим: това са модерните жилищни сгради, търговски центрове, офис- и промишлени постройки. Експозицията от поредицата ”Пловдив през годините” може да видите на Римския стадион.

 

Нов 8-етажен корпус с модерен хоспис и център за физиотерапия е последната инвестиция в мащабния болничен комплекс на УМБАЛ „Пълмед“. На територията на корпуса се планира изграждането на  VIP сектор за провеждане на съвременно лечение. Последният етаж е за администрацията на медицинския комплекс, както и нови конферентни зали за провеждане на обучение.

Медицински комплекс „Пълмед“ предлага медицински услуги на световно ниво. Заслуга за това имат обмислените инвестиции в сградния фонд, в специалисти и апаратура. Сградите от Университетски медицински комплекс „Пълмед“ се намират на ул. “Перущица” №1а, пресечка на бул. Пещерско шосе.

От създаването си през 2009 г. до днес комплексът се е развил в пет сгради. В четири от тях са разположени болнични отделения, петата е за диагностично-консултативния център „Пълмед“.

Една от най-мащабните инвестиции е през 2014 г., когато са построени два от 4-те нови корпуса, с което „Пълмед“ увеличава цели три пъти своята площ. За разширението инвеститорът печели и националната награда за „Сграда на годината“ в категорията „Сгради здравеопазване” за новаторското съчетаване на социално предназначение, съвременна архитектура и високотехнологично оборудване. През годините с разширенията на комплекса инвестициите във високотехнологична апаратура и най-вече с привличане на водещи специалисти болницата придобива статут на университетско лечебно заведение. Това се случва през 2016 г., когато с новоизградените корпус B и D се инвестира в модерни зали за обучение на студенти и специализанти. Така общата площ на медицинския комплекс вече се равнява на около 30 000 кв.м площ. На територията му функционират болнични отделения с капацитет от 600 легла, а в лечебните заведения УМБАЛ и ДКЦ практикуват над 1100 души медицински и немедицински персонал.

Първата сграда на “Пълмед” е на 5 етажа, като предназначението й е било за административна. След тотална реконструкция и преустройство в периода 2007-2009 г., болницата e открита официално през май 2009 г. с ДКЦ на първия етаж и болнични отделения на останалите.

Отделението по образна диагностика е едно от най-модерно оборудваните в региона и за страната с последно поколение апаратура на водещите световни гиганти в производството на техника за образно диагностициране Siemens и Philips engineers.

Всяка една болнична стая разполага с 2 и 3 лeгла със собствен санитарен възел с баня, безплатна телевизия и Wi-fi. Целият сграден фонд е климатизиран и вентилиран с най-високо технологично поколение инсталации на Daikin.

Спешното отделение на УМБАЛ „Пълмед“ е едно от най-развитите в Южна България.

През 2019 г. като част от комплекса е изградено заведение за обществено хранене, обслужващо служители, пациенти и гости на комплекс „Пълмед“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Иванов

Иванов

28.03.2022 | 15:45

Това е ЕДНА ОТ 100 болници които ТРЯБВА ДА се закрият....Доктор и техника са ДВЕ РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ.....Тези хора са професионално ОГРАНИЧЕНИ НА ТЕМА високи технологии....Мачкайте тази прогнила система

Отговори
1 0
университет???

университет???

24.03.2022 | 23:14

Моля ви! Само ЕТ!

Отговори
1 0
Препатил

Препатил

23.03.2022 | 16:16

Приеха ме в болница ,,Пълмед,, с диагноза ковид, като за прегледа платих над 100 лева а за приемането 300. Първия обяд след прииемането беше една чашка леща без лъжица, която се принудих да изпия... По нататък се повтаряха същите истории-храна която да нахрани една котка. Два дена ми правиха някакви процедури някакви груби сестри и на въпроса ми какво все пак ми вливат в тялото ми отговориха много, много да не питам... На третия ден доктор Сапунджиев ме изписа без да съм оздравял и така последствията си ги нося до ден днешен вече три месеца. Мило родно здравеопазване.

Отговори
4 0
На кой...

На кой...

22.02.2022 | 11:02

На никой не му пука за здравето на хората! Здравната система е създадена да обслужва хора, които печелят от това хората да са болни, никакъв контрол . Ще има още много частни болници, защото това са фабрики за пари на собствениците. Колкото по болни, толкова са по доволни

Отговори
18 1
д-р

д-р

21.02.2022 | 13:48

Пловдив не е най-старият обитаван град даже в България, а какво остава в Европа. Кой има полза да се пишат такива лъжи?

Отговори
7 4
Болница ???

Болница ???

20.02.2022 | 22:32

Това са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, на които им трябват болни с много пари ,те не се интересуват да ни лекуват ,а само да ни лъжат за да се дои здравната каса!

Отговори
24 0
Болен здрав носи!

Болен здрав носи!

20.02.2022 | 14:05

Всичко това е добре но е болница! В болницата отиват, кои болните хора! Строенето на нови болници в България, които са на глава от населението на първо място в Европа, само потвърждава, че българите са най-болната нация в Европа! Направете живота на хората по добър! Напревете ги по - щастливи и здрави и спрете да това, някой яко да богатеят от болестите и мъката на хората!

Отговори
32 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?