От амбулаторията в Кючука до Втора градска болница

От Владимир Балчев

 

През 40-те години на миналия век в квартал „Кючук Париж“ има само една амбулатория с двама лекари. Постепенно амбулаторията прераства в поликлиника. През 1951 г. поликлиниката се обединява с Първа градска болница. След закриването на Военната болница към МВР нейната сграда и имущество се предават на Градския народен съвет. Това дава възможност да се решат напълно проблемите за здравното обслужване на квартала.

Сградата на Втора градска болница в "Кючук Париж", 1968 г.

Така се създава Втора градска болница, която присъединява и кварталната поликлиника. След построяването на сграда за Работническа болница тя също се присъединява към Втора градска болница. Така се създава едно голямо комплексно здравно заведение с две поликлиники и общ стационар с 310 легла. Днес приемник на болницата е МБАЛ “Св. Пантелеймон” - Пловдив.

Екипът на Хирургическото отделение във Втора градска болница с главен лекар  д-р А. Кънев пред сградата на болницата, 1970 г.

Медицинското заведение е с утвърдени традиции в лечението на неврологични заболявания, инсулти и физиотерапия и рехабилитация на пациенти.

Процедури за електролечение във Втора градска болница - Пловдив, 13 май 1977 г.

Тази година се навършват 60 години от основаването на болницата. Пoвече за нейната история и съвременност може да научите на: www.mbal2pv.com.

 

Кът за отдих в болницата, 1972 г.

Калолечение

Доктор Чапанов, завеждащ Рентгеновото отделение във Втора градска болница - Пловдив, 1971 г.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?