Общински съветник искал да разбием тепетата и да ги продадем на Турция

В Одрин техният Куршум хан е запазен и сега е 4-звезден хотел, казва Стефан Шивачев

Станалият вече традиционен календар на Историческия музей, който тематично е свързан с града, тази година е посветен на изгубените през 20-и век съкровища. Заглавието „Изгубеният Пловдив” е символично.  

На 12 страници музеят показва фотографии на знакови сгради и природни феномени, които поради чиновническа недалновидност са съсипани. Това са ресторантите "Бумбарника", Бюфета на Дановия хълм, красивото Марково тепе, Куршум хан…

Една от страниците на календара е посветена на завиряването на Марица, а друга - на тролейбусния транспорт. Уникалният пловдивски календар може да се купи в самия музей, както и в книжарниците.

В управлението на всеки един град има и такива грешки, които са плод на развитието му. Те оставят изключително негативна следа след себе си. Това казва директорът на Историческия музей д-р Стефан Шивачев. Към 12-те теми на корицата е отпечатана още една. Там е неповторимата картина на Иван Мърквичка „На пазар в Пловдив”.

„С тази картина той вниква в душата на града под тепетата. Тя представя изключителното многообразие в Пловдив”, казва д-р Шивачев.

Първият месец от календара е снимка от 1900 година на Марково тепе. Показва южната му част, където е била градина на гърка Мърда. До началото на 20. век тепетата са голи, камъните лятото се нагряват, а през нощта изстиват и пукат.

Марково тепе през 1900 година с градината на Мардас

И някои си правят извода, че хълмовете не са природна даденост, а източник на богатство.

„В края на 20-те години общински съветник дори казва: Тепетата на Пловдив са изключително богатство, от които можем да вадим камъни, да павираме целия град и да ги изнасяме в Турция”, заявява д-р Шивачев.

Така Пловдив е бил напът да унищожи един уникален природен феномен. Чак при кмета Божидар Здравков е започнало залесяването на тепетата. И сега това са най-зелените части на града.

Аптека "Марица"

Календарът показва и чудото на източната архитектура Куршум хан. Когато се обсъжда въпросът дали да се разруши, има две становища. Архитектите от София казват, че старини като Куршум хан трябва да се запазят.

Бюфета на Дановия хълм

Общината сега може да няма пари, но след 20-30 години ще се намерят. Кметът Манолов пък възразил: На Пловдив са необходими хали!

„90 години по-късно виждаме кое е правото и кое не. Лишихме се от една уникална забележителност. В Одрин техният Куршум хан е запазен и сега е 4-звезден хотел. А ние нямаме такова нещо”, казва Стефан Шивачев.

Много интересна е и страницата, посветена на пивоварна „Каменица”. На нея е поставен фотос с работниците, снимани отпред. Показани са и етикетите на бирата през годините.

Снимка, която показва строежа на Военния клуб

„Под нея блика много чиста вода. Когато бях студент във Велико Търново, там научихме всички да пият само „Каменица”. И после дойдоха едни хора и решиха, че няма да се произвежда в Пловдив, а в Хасково”, недоумява д-р Шивачев.

Фотосите на общинския бюфет на върха на Сахат тепе също са редки и малко показвани. В началото на века в Европа се утвърждава традицията да се правят общински ресторанти на емблематични места.

Там се гарантира, че цените ще са нормални. Бюфетът е построен през 1934 година. Проектиран е от общински архитекти и е строен с общински пари.

„Това малко общинско заведение гарантираше нормалност на цените. На някой през 1975 му скимна да го събори, та да направи голям ресторант. Сега там има една дупка”, казва Стефан Шивачев. Той припомня, че в Истанбул като кмет Реджеп Ердоган е възстановил десетки ресторанти от този тип.

Като голяма грешка се оценява и бутането на аптека „Марица”. Тя е разрушена, защото пречела на блока зад нея. Архитект на този шедьовър е Пенчо Койчев, а скулптурите на божествата на медицината на фасадата й са на италианката Емилия Събева.

„Как цяла Европа пази къщите в този стил, а ние ги бутаме”, пита директорът на Историческия музей.

Другите погубени от недомислието ни места са хотел „Цар Симеон”, ресторант "Бумбарника", стадион „9 септември” във вида си от 1954 година и кино „Космос”.

Показана е и уникална снимка на работниците, завършващи кулата и двата купола на Военния клуб. „Не бива да повтаряме грешките от миналото”, категоричен е д-р Шивачев.

Бумбарника стана плувен басейн

Ресторант "Бумбарника" на хотел „Тримонциум” е друга емблема на Пловдив. Още с откриването си е любим на пловдивчани. Получава се едно великолепно заведение, което носи духа на града.

„И го приватизират някакви, дето искат да има казино, и на мястото на този чуден ресторант изкопаха една дупка за басейн! Аз често влизам там и никога не съм видял в този басейн да има хора. Пълно пренебрежение към традициите на един град с хилядолетна история. Там бе пловдивската атмосфера, но тя е загубена вече. Това не е Тримона, майна!”, казва д-р Шивачев.

От тролеите останаха само жиците

Друго изгубено пловдивско богатство са тролеите на града. Първият е пуснат през 1956 година. Линията е от Коматевско шосе до Филипово.

„На никой не пречеха - екологичен и безопасен транспорт. Бяхме свикнали с него. За да приватизират предприятието, го закриха. Тази година с европейски пари София ще си достави още над 60 тролея - всеки от тях струва над милион. Отидеш в Бургас - тролеен транспорт. В Пазарджик, в Стара Загора - същото… А тук заради една приватизация го ликвидираха”, негодува Стефан Шивачев.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
йокин

йокин

02.02.2021 | 18:50

Много красив град.На 65г.съм,от тях,около55,съм прекарвал,всяка година,по седмица в Пловдив.СУПЕР Е!Особено старият град.

Отговори
4 0
бате Сашо

бате Сашо

10.01.2021 | 13:22

Лошото, направо трагичното е, че Пловдив след 89-та години не случи на кмет. Като някаква прокоба над града е това. Аз не искам да обиждам и да правя квалификации на никой от кметовете през този период, но те меко казано за тази работа не ставаха. Затова и градът се влачи през тези години, абсолютен застой някакъв. Некомпетентни решения и лично облагодетелстване - това отличава нашите кметове, без изключения. Като при Тотев и Чомаков личното облагодетелстване стигна уродливи проявления. Във Варна имаха своите Христо Кирчев и Кирил Йорданов, в Бургас - Йон Костадинов и Димитър Николов, в Ст. Загора - Евгений Желев и Живко Тодоров. А нашите тук, просто не е истина. На светлинни години от тях. Всъщност то си личи по всичко.

Отговори
8 3
До Хаджи Енчо

До Хаджи Енчо

07.01.2021 | 16:08

Стадионът е правен по проекта на берлинския, вдигна за Олимпиадата през 1936. Така че няма общо със сталинската архитектура. Но то където е Хитлер, там е и Сталин, така че - карай да върви през историческите факти...

Отговори
4 2
УМЕН

УМЕН

05.01.2021 | 22:03

ВСЕКИ КМЕТ Е ПО ГОЛЯМ АЙДУК ОТ ПРЕДИШНИЯ И САМО ОБЕЩАВАТ НО ЯВНО ГРАЖДАНИТЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТ .....

Отговори
5 2
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

04.01.2021 | 11:44

Носталгията не бива да прекрачва границите на разума. Освен за аптека Марица, за другите неща от снимките не ми е жал. Марково тепе не е никакво тепе, а една гола скала, която във всеки едун град с претенции би била премахната. Стадионът от 1945 е направо жалък. Той и сега не е много по-хубав, но да се връщаме към Сталинската архитектура? Не, благодаря. А къде ще се прави бира е работа на пивоварите, а не на историците. Много хубаво стана, че изчезна тази фабрика от центъра на града. Тролейбусният транспорт иска съвестна поддръжка. След като не сме способни на това, по-добре да се маха, барабар с жиците. Разбира се, трябва да съхраним и пазим някои неща, но нека все пак да бъдат наистина ценните.

Отговори
8 10
намръщенЪ

намръщенЪ

31.12.2020 | 14:18

Тролейбусите бяха съсипани бавно и методично, но основната заслуга за това си остава на другаря Батаклиев! Спомнете си само какави съчленени каруци докара по едно време, сигурно бяха не втора, а трета употреба

Отговори
13 1
Стоичков

Стоичков

26.12.2020 | 13:44

Където се намесят "политиците" и парите под масата след тях нищо не остава.Добре че има достатъчно снимков материал,че да видим какво сме имали.

Отговори
11 2
Иван Миленков-журналист

Иван Миленков-журналист

15.12.2020 | 14:03

Със Стефан Шивачев сме израснали още от деца,набори сме писал съм много за него и ръководения великолепно от него музей. Сега искам да го питам него а и другите "сакъ филебелии"! Някой да помни от кога нсе сме имали свестен кмет в Пловдив???Хвани набедения с писач с хвалебствени стихове към Паррията -Майка Спас Гърневски,мини през мамин Ваньо, сега вече сме на ниво Зико вечно мрънкащия нищо не казващ,но не забравящ за се увеличи заплатите редовно ,е Стефчо,кажи ми като историк-помниш ли ПОНЕ ЕДИН СВЕСТЕН КМЕТ В ПЛОВДИВ?!

Отговори
33 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?