1553

Образование с традиции: Първа девическа гимназия в Пловдив е построена с дарения

Образование с традиции

ИК "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба "Образование с традиции". Тя е част от културната кампания „Пловдив през годините”, която има своето място в живота на града. Всяка есен със специална изложба и поредица от публикации представяме пред обществеността емблематични събития, места, сгради, личности и институции, свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. 

В центъра на експозицията са училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите 6 държавни и 2 частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. 

Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

Светското образование е едно от най-значимите постижения на българитe през Възраждането. То е символът на онова културно и емоционално израстване на народа ни, който търси своето място сред европейските нации. В българското общество започва да си проправят път и идеите на Просвещението.

През първата половина на  XIX век много известни българи имат шанса да учат в Европа. Те се превръщат в мост между българското общество и напредналата европейска култура. Така е и в Пловдив, града, който през XIX век става столица на Българското Възраждане. Богати фамилии даряват средства и с тях вдигат църкви и училища, в които разцъфтява българският дух.

Изложбата е подготвена със съдействието на Димитър Райчев.

На 1 септември 1881 г. правителството на Източна Румелия създава Областна девическа гимназия, която наследява първото девическо училище „Благовещение“ (1861), издържано с дарения от Българската църква. През 1878-1879 г. то е преименувано на Първа девическа гимназия.

Гимназията е създадена след дарителска акция в началото на януари 1880 г. Дарителите са митрополит Панарет, издателят Христо Г. Данов, Атанас Самоковец, Костаки Пеев, Александър Екзарх, Драган Манчов, хаджи Гьока Павлов, Стефан Странски, Георги Странски. Открита е на 1 септември 1881 г. под името Областна девическа гимназия с главен управител Франциска Сенлер-Шоурек. След Съединението гимназията минава към ведомството на Министерството на народната просвета с името Държавна девическа гимназия.

Сред учителите са Екатерина Каравелова, Лудвиг Лукаш, Иван Мърквичка, княгиня Турн-Таксис и др. Сградата на гимназията е по проект на арх. Йосиф Шнитер.

През 70-те години тук се помещава Професионалното училище за фина механика. От 1980 г. в сградата е настанена Градската художествена галерия на Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Минало неповторимо!

Минало неповторимо!

26.11.2023 | 23:12

Имахме традиции в образованието. Българинът дава мило и драго, само детето да учи! Така е БИЛО! Сега имаме по-нови и модерни! Вече дипломите за средно образование се даряват на неграмотните, а за висшето - според материалния статус! Имаме вече само университети, институти - не. Професори - с лопата да ги ринеш и да се чудиш кой за какво им плаща. И най-новата и съвременна традиция - на 15 септември учителите обявяват стачка за пари! Произведената от тях "стока" в голямата си част е неграмотна, но какво от това? И още една традиция - винаги след "промените" начело на тези стачки е Янка!

Отговори
14 0
Oleg

Oleg

26.11.2023 | 22:11

Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виагра), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук.------- http://gg.gg/blumag

Отговори
1 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?