Следвайте ни

Новата "Марица" - информационен лидер на Южна България

Група пловдивски журналисти възраждат вестника на Христо Г. Данов на 3 юни 1991 г.

viber icon

3 юни 1991 г. е знаменателна дата за пловдивчани - след пауза от 106 г. се ражда новият вестник "Марица". Предизвикателството е голямо, Христо Г. Данов е вдигнал летвата много високо.

Има удивително съвпадение - първата "Марица" се ражда през 1878 г. заедно с новата българска държава, наследницата се ражда в зората на демокрацията.  

"Марица" е първият вестник, създаден в следосвобожденска България. Ражда се заедно с новата българска държава  на 25 юли 1878 г., преди близо 141 години.  Негов  създател е Христо Г. Данов - първият издател на книги и вестници в България, откривател на формулата на добрия вестник - дълг към истината и читателите.  Само медия, която следва това верую, има шанс да пребъде, да заложи непоклатим дълбок темел, както става с вестника на великия възрожденски просветител Христо Г. Данов. А и как иначе? В колоните на „Марица“ са се четели имената на бъдещите премиери на България Константин Стоилов и Иван Евстратиев Гешов, на държавниците и дипломати Григор Начевич и Михаил Маджаров, на писателите класици Стоян Михайловски и Иван Вазов. От репортажите и информациите в „Марица“ е взаимствал самият Симеон Радев, докато съставял своя мащабен труд "Строителите на съвременна България". 

През 1991 г. издателите на новата "Марица", професионалисти в журналистиката, се амбицират да дадат на града модерен вестник, трибуна на свободното слово, достоен наследник на традициите на вестникарска марка еталон за достоверност и коректност с нова динамика, острота, пъстрота.    

Така в зората на промените духовната столица на България се сдобива с вестник, който мери сили с национални издания.

Двигател на проекта е Степан Ерамян, кореняк пловдивчанин, преподавател по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", автор на множество електронни и печатни проекти. Партнират му Стоян Вълев, Спас Василев и Атанас Спасов - журналисти с добра практика и усет за бизнес.

Името избира Ерамян - Дановата "Марица" го впечатлява като еталон в духовното развитие на следосвобожденска България.

Журналистическият екип, воден първоначално от Стоян Вълев, а после от Спас Василев, бързо изгражда печеливша стратегия - не се поддава на жълтото, а залага на Дановите принципи, на по-умерен, аналитичен, по-интелигентен тон.

Издателска къща "Марица" включва и Пазарджишка, и Хасковска "Марица". Част от пресгрупата в определени моменти са вестниците „Куриер”, „Новинар”, благоевградският "Струма".

„Марица” се налага като регионален всекидневник, който бие всички подобни в страната и се доближава до най-тиражните национални издания. В определени моменти вестникът е в петорката на България. Тиражът в златните години на вестника е стигал до впечатляващите 52 000. Години наред „Марица” всеки ден е в Президентството, в Министерския съвет, в парламента.

Известни журналисти и отлични автори са главните редактори на вестника. Първият е Стоян Вълев - журналист, университетски преподавател, управител на медии, автор на книги. По-късно главен редактор е Антон Баев - един от най-продуктивните пловдивски писатели, в момента главен редактор на сайтове. На кормилото на "Марица" бе и водещият спортен журналист с остро перо Любомир Минчев.

Под ръководството на Руси Чернев в момента "Марица" съчетава изключително успешно богато хартиено издание с коментарно-аналитична насоченостя с електронен сайт за светкавично, прецизно и многостранно информиране.

Днес "Марица" заедно с електронното си издание marica.bg има близо 200 000 верни читатели, с което е безспорен информационен лидер на Южна България и успешно мери сили с най-авторитетните национални медии.

Сред изявените автори на "Марица" през годините са най-добрите пловдивски журналисти - Георги Петров, Владимир Балчев, Пенка Калинкова, Михаил Ванчев, писателите Илия Зайков, Иван Дионисиев, Красимир Димовски, Здравко Попов, Стефан Бонев. За публицистичната си поредица "Под игото" писателят драматург Александър Секулов, дългогодишен журналист в "Марица", получава награда <192>Пловдив<201>.

28 години след новото си раждане "Марица" е наложена медийна институция.

Залага на умереност, стил, различни ракурси към всяка тема, успешна симбиоза на хартиено тяло и електронен вариант. Дискусиите по значими регионални и национални теми, които вестникът инициира, са важна част от ролята му на създател на обществено мнение.

Вестник "Марица" е носител на награда "Черноризец Храбър" за регионална медия. 

Към проекта „Марица” са проявявали интерес френският „Фигаро”, германски и австрийски издатели. От няколко години "Издателска къща Марица" има нови собственици и мениджър с усет за модерна журналистика и иновации в лицето на Янко Янев. 

През годините ИК "Марица" създава и своя рекламно-консултантска агенция "Хермес Медия", където в услуга на пловдивския бизнес работят най-добрите специалисти по пиар и реклама в града.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Катя Касабова

Катя Касабова

04.06.2019 | 00:45

В този т.нар. пул беше и бургаският всекидневник “Черно море Юг” в периода 16 октомври 1993 г. - 1999 г. Самият Степан Ерамян казваше, че бургаското му дете е най-красиво. Като полиграфически продукт беше доста напред, а се водеше многоцветен. Беше в жълто и синьо, което при смесване даваше и зелено. Иначе снимките си бяха черно-бели. Като качество на журналистика този вестник изпревари хегемона “Черноморски фар” за около година и го сви от 25 на 10 хиляди.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?