49
Следвайте ни

Навръх Димитровден "Марица" откри изложба на знаковите сгради от миналото до днес ВИДЕО

viber icon

Навръх Димитровден вестник "Марица" и "Хермес медиа" откриха изложба на знаковите сгради в Пловдив от миналото и днес. 26-те пана са разположени на Римския стадион и могат да се видят до 22 ноември.

"Нямаше по-подходящ ден от днешния за откриването на изложбата, защото Димитровден е празникът на строителите", отбеляза кметът Здравко Димитров. Той си пожела и съвременните пловдивчани да оставят достойно архитектурно наследство на идните поколения. Председателят на Камарата на строителите в Пловдив инж. Пламен Иванов добави, че строителите обичат да празнуват шумно, но едва ли са очаквали толкова грандиозно отбелязване на празника.

Изложбата "Архитектурата на модерния град" разказва за сградите на Пловдив, покрай които всеки от нас минава ежедневно. Те носят почерка на различни епохи, имат своя културна и естетическа стойност, но в същото време са част от модерния облик на града. Първият градоустройствен план на Пловдив е от 1896 година.

„Ние все още ходим по това, което Йосиф Шнитер е проектирал – по неговите улици и площади. По-късно цяла плеяда от пловдивски архитекти през 20-те, 30-те и 40-те години изграждат вида на града в централното му ядро“, разказа историкът Димитър Райчев.

 

Наред с респекта към миналото,  специален акцент в паната са най-добрите примери от съвременните сгради, които следват новите тенденции в архитектурата. Те са модерни, но в същото време кореспондират  изключително добре с богатото културно наследство на Пловдив. Това да съчетаеш изискванията на съвременното строителство с различните епохи чак до античността, е едно от най-големите предизвикателства пред архитектите и проектантите. Те обаче заедно със строителите успяват перфектно да изпълнят задачата и да надградят визията на Пловдив. Предприемачите в града пък подбират така терените си, че да не се създава усещане за безразборно презастрояване.

„Съвременните фасадни решения се диктуват и от тона, който се задава от архитектурата, а той е неспирен, динамичен. В момента е доста актуално високото строителство, където ние сме лидери на пазара. Изключително горд съм, че голяма част от представените на паната сгради са наши проекти. Освен това можем да се похвалим с най-високите сгради не само в България, но и на Балканския полуостров, разясни Христо Ничев, архитектурен консултант към ЕТЕМ България.

Сградите в паната са разпределени в различни категории - жилищни, офис и промишлени,  търговски центрове, болнични, спортни здания. Сред модерните сгради, които са част от изложбата, е и Колодрума. „Тя е едни прекрасно спортно украшение в града. Тя е уникална с това, че е единственият закрит колодрум на Балканския полуостров и дава възможност в нея да се разположат над 20 вида спорт“, отбеляза Евелина Апостолова, директор на ОП „Многофункционална спортна зала Пловдив“.

Всичко това води до наплив от преселници от други градове и изправя Община Пловдив пред не по-малко предизвикателство от това на архитектите. „Местната власт трябва да създава условия, в които да подкрепя добрите практики в строителството и строителите, които строят отговорно и надграждат облика на Пловдив, а не тези, които от интерес за бърза печалба се опитват да превърнат града в спалнята на Южна България“, отбеляза главният редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев. Той подчерта още, че отговорност на всички пловдивчани е да запазят духа на града и да го пренесат във времето. „Винаги съм се възхищавал как организаторите как успяват точно представят темите на изложбата, така че да ги представят като едно открито послание“, отбеляза Александър Държиков, председател на местния парламент.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?