Следвайте ни

Настаниха Машина на времето в прочутата дрогерия на Моллов

viber icon

Къщата, където навремето била прочутата дрогерия на Николай Моллов - на Главната улица – днес се обитава от уникалната колекция на художника Жорж Трак. „Различни образи от епохите” влизат в странна колаборация в „Тракарт изследователски център-музей”. Това са знаци, орнаменти, шевици, оръдия на труда, които самият Трак е събирал през годините. Сега колекцията му е достъпна за пловдивчани, за да разкаже за митологията, ритуалите и вярванията на българите, както и на други племена, населявали нашата планета.

Навремето дрогерията на Николай Моллов всъщност заемала приземния етаж на тази тясна сграда, притисната между два калкана. Стръмната стълба от входа водела право към складовите помещения на дрогериста. Днес минавайки по тази причудлива стълба, можете да разгледате витрината с колекция „Вкаменелости” - „Машината на времето“, където фосили свидетелстват за епохи отпреди 150 млн. години.

Вторият етаж на рисърч центъра е още по-колоритен. Точно преди една година Жорж Трак пътешества в сърцето на Африка. 15 дни с местни водачи обикаля платото Бандиагара в Мали, за да види страната на догоните. От там Жорж се връща с безценно съкровище - колекция от 25 култови маски и ритуални предмети от бита на древните африканци - звездните хора, открили Сириус. Изумителната експозиция с предмети от бронз, дърво и камък е подредена тук. Третият етаж е за колекция „Праистория - „Култура Марица”. От края на VII  и началото на VI хилядолетие пр. Хр. по нашите земи.

Така колоритната дрогерия заживя нов живот. Сред древни артефакти и следите на отминали култури.

Снимки Стоян Илиев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?