Наследниците на "Каменица": Братовчедки оставиха сина на бирения барон Фрик без наследство

Създателите на най-старата пловдивска марка Рудолф и Фридрих Шулцер се женят за румънките Роза и Берта и това е огромна грешка, казва Лидия Улатовски

Земята, върху която е построена пивоварна „Каменица“, никога не е влизала в активите на самото дружество. Тя е закупена 10 години преди фабриката да се учреди през 1882-ра. Това разказа за „Марица“ пряката наследница на единия от основателите й Рудолф Фрик - Лидия Улатовски.

Лидия Улатовски е пряка кръвна наследница на Рудолф Фрик. Той е един от двамата създатели на най-старата пловдивска марка - „Каменица“. „Марица“ писа няколко пъти за делата, водени от фамилия Пютер срещу държавата за обезщетение за национализацията на пивоварната. Лидия се обади, за да разкаже подробно кои са истинските наследници по кръвна линия на швейцареца Фрик. Тя е строителен инженер и живее в Хамбург и Мюнхен. Работи като мениджър на имоти със специален статут в Германия. Сестра й също е в Германия и е адвокат. Двете са правнучки на Рудолф и внучки на сина му  Димитър. Той е роден като незаконен син, а през 1924 година припознат и осиновен официално от Рудолф. Преследван е цял живот от комунистите заради немския си произход. 

Рудолф Август Фрик е швейцарски инженер, който е работил по строежа на новите железници преди Освобождението. В Пловдив се запознал с друг швейцарец - локомотивен машинист, на име Фридрих Шулцер (в българските документите го наричат Сулцер). „Прадядо ми е от швейцарското градче Бубикон в кантон Цюрих. Фамилията му обаче е от град Машфанден“, разказва Лидия Улатовски. 10 години преди официалното създаване на пивоварната Фрик и Шулцер купуват земята, на която тя ще бъде построена.

Погребението на Рудолф Фрик в Пловдив през 1926 г.

Тя е категорична, че теренът на фабриката не е влизал в активите на самото дружество. Според документите, които тя пази, в активите са сградите, складовете, инвентарът за производство на бира, както и финансовите активи.

Двамата купуват земята през 1872 г., когато тук още е турската власт. „Щом се говори за недвижимите имоти, се има предвид само сградите и инвентарът, защото те са строени с акционерните пари на съдружниците“, разказа инж. Улатовски.

Тогава Рудолф купува още един терен в близост до пивоварната. Той е чифлик от 22 декара, където сега са улиците „Родопи“ и „Капитан Райчо“. В документите пише, че граничи с чифлиците „Гюлеметов“, „Самоковня“ и „Божиловия“ (този на Янко Божилов).

През 1890-а двамата швейцарци се женят за две румънски братовчедки - Роза и Берта. Според инж. Улатовски това е огромна грешка“. Румънските красавици носят фамилията Гелч. Берта ражда две деца на Шулцер - Фриц и Йохана.

Димитър Фрик с жена си и децата си през 30-те години на миналия век

Рудолф и Роза нямат деца и той бързо охладнява към нея. Напуска я, защото не се разбират. Рудолф заживява с друга жена на име Атина, от която има син Димитър - дядото на Лидия. Като ревностен католик Рудолф няма право да се разведе. През 1905 г. отива с партньора си Шулцер в Генералното швейцарско консулство в Цариград и там урежда раздяла с Роза без юридически развод. Лидия пази документа, който урежда финансовите им отношения.

„Желанието му да се раздели с тази жена е огромно. Затова е щедър - дава й половината от своята част в пивоварната (25%), къща, месечна издръжка и й брои 14 хиляди златни лева. Явно зорът е бил голям - дава всичко, за да се откачи от нея“, разказва Лидия Улатовски. Роза Фрик обаче продължава да е проблемна жена. Тя води няколко различни дела срещу Рудолф, с когото официално са женени.

Съобщението, че Ото Шефер повече не може да представлява пивоварна “Каменица” от 1909 година

Фридрих Шулцер умира през 1907 г. Не след дълго съпругата му Берта се жени за прокуриста на пивоварната Ото Шефер. През 1909 г. се прави ново разпределение на дяловете в пивоварната, защото в нея се включва като инвеститор някой си г-н Флик от София.

Така започва другата линия от големи проблеми за Рудолф Фрик. „Шефер и Берта крадат здраво от фабриката. Налага се прадядо ми да го уволни и с решение на Окръжния съд и в Държавен вестник да обяви, че Шефер повече не представлява пивоварната. В документа пише: Г-н Шефер вече не може дори със съгласието на г-н Функ да представлява фабриката. Затова моля да разпоредите занапред всичката кореспонденция, като и пари на фабриката да се придава на мен!“, разказва Лидия. Тя пази документ, който е адресиран до един от партньорите на „Каменица“ - Янко Кръстев от Борисовград, където се цитира решението на Окръжния съд.

Съпругата на Димитър Фрик със сина си Николай

През 1910 г. Рудолф Фрик излиза от дружеството. В него обаче остава Роза, с която няма развод и която държи 25% от капитала. След Балканската война през 1913-а пивоварната напуска и Флик. През Първата световна тя спира да работи.

Сагата продължава след смъртта на Роза Флик през 1920 г. Преди това румънката кани в Пловдив двете си племеннички - Ида и Матилда. Тук те се омъжват. Така се появява родовата линия Пютер. „Пютер е бил обикновен служител в пивоварната, който се жени за Ида. Матилда приема фамилията Георгиева“, разказва Лидия Улатовски. Роза не можела да ги осинови, защото де юре още е женена за Рудолф. Завещава им обаче цялото си имущество -дяловете в пивоварната, чифлика и къщата.

Рудолф Фрик започва съдебно дело, с което оспорва завещанието. През 1924 г. то е прекратено, защото страните се договарят. Решение на Върховния касационен съд е от 19 октомври 1924 г. и удостоверява края на делото, понеже страните са се споразумели. Според него той наследява 1/3 от имуществото на Роза. През 1924 г. официално осиновява и узаконява сина си Димитър. В същото време Фриц Шулцер няма деца и осиновява Йохана - едно от децата на румънските сестри.

Удостоверението, което показва какво оставя след смъртта си Роза Фрик

„Всички още тогава са против единствения кръвен наследник на Фрик - дядо ми Димитър. Проблемите му започват след смъртта на Рудолф през 1926 година“, обяснява Лидия. На погребението на бирения барон се стича цял Пловдив. Инж. Улатовски пази снимка от този момент. Фрик завещава на единствения си син дела си от пивоварната (наследен от Роза), къща на ул. „Родопи“ и 1/3 от чифлика от 22 000 кв. м в същия район. Съдружниците в пивоварната - племенничките на Роза и Фриц Шулцер, правят ново разпределение на дяловете и в него не включват Димитър. Звучи като подигравка, но като нов съдружник през 1929-а е включен Ото Шефер - същият, който е уволнен заради кражби през 1909 г.

„Дядо ми държи една трета от частта на Роза Фрик. Той  притежава това по закон. Но не е включен поименно и те му казват, че той е Господин никой. И започват делата. Дядо води дело, печели го през 1930 г. за влизане в дружеството“, разказва Улатовски.

Лидия и сестра й искат да разкажат тази история, защото са се подразнили от претенциите на семейство Пютер да са наследници на Рудолф Фрик. „Те нямат и капка кръв от прадядо ми. Не казвам нищо против хората, сигурна съм, че те искрено вярват, че Ида и Матилда са били осиновени от Рудолф Фрик, защото са нямали деца, но всъщност това изобщо не е така“, подчертава г-жа Улатовски.

Двете деца на Димитър - внуците на Рудолф Фрик

Димитър се борил с години за бащините си имоти

Димитър Фрик има нотариален акт за една трета от 22 хиляди кв. м от чифлика на ул. „Родопи“. Когато другите акционери решават да го елиминират от дружеството, Ида и Матилда завеждат дело срещу него за нищожност на спогодителното от 1924 година. „Съдът отхвърля като неоснователен иска им. Решението му излиза на 20 януари 1933 г., а те още на 1 март същата година завеждат дело срещу истинността на осиновяването му. И междувременно правят ново сдружение. В него не фигурира дядо ми“, разказва Лидия Улатовски.

В новото сдружение са записани всички племенници, роднини и герои по линия на сестрите Ида и Матилда. Димитър бил на 28 години. „В това време се е оженил и имал две малки деца. Било е и предвоенно време, после идва войната и той повече е нямал финансовите възможности да продължи делото. И когато идва национализацията, името на Димитър Фрик го няма в книгите на дружеството. Когато претендирахме за обезщетение от реституцията, от общината ни казват, че в документите от национализацията не виждат името му“, завършва тази тъжна история Лидия Улатовски.

Целият клан е бил срещу Димитър с твърдото намерение да не го допусне във фабриката, основана от баща му. Последната промяна в дружество „Каменица“ преди национализацията е на 20 септември 1944 година.

Преди национализацията Фриц Шулцер постоянно ходил при Димитър и ревал: “Митко, как ще ни взимат фабриката! Ти не се притеснявай, само да се разреши всичко!“. Швейцария завежда дело срещу народната република за национализацията на активи на нейни граждани. През 1954 година България плаща 6 милиона франка компенсации. Шулцер си взима дела и отива да живее в Швейцария. „В Уикипедия с учудване намерих текст, че и наследниците на Фрик също са обезщетени. Как ще са обезщeтени, като дядо ми не е получил нищо“, учудва се Лидия.

Да реституираш центъра на Пловдив

Лидия Улатовски пази нотариалния акт за 1/3 от чифлика от 22 декара в центъра на Пловдив. Простира се по дължината на ул. „Капитан Райчо“. На терена има жилищни блокове, зелени площи и кооперации. „Община Пловдив ни отговори на 27 април 1993 година, че не може да ни върне земите извън фабриката, че няма закон, по който да ни ги върне, защото не съществували в реални части. По нотариален акт става въпрос за 1/3 от 22 000 кв. м. В документа пише „Имотите не може да бъдат върнати, защото не съществуват в реалните си граници, в които са отчуждени. Изградени са жилищни блокове и междублоково пространство с благоустрояване. Другите имоти съществуват в реални граници -но са преминали в трети лица - реализирани са едноетажни и двуетажни жилищни сгради“, разказва тя.

Семейството е подало няколко иска и до Министерството на промишлеността от 1993, 1994 година, че са притежатели на част от пивоварна „Каменица“. Никакъв отговор не са получили. „Един-единствен път ни уведомиха, че сме пропуснали законния срок“, приключва тъжната семейна история Лидия Улатовски.

И комунистите не прощават на швейцареца

Димитър Фрик има син Николай и дъщеря Донка. Комунистите го преследват от първия ден, в който са на власт. „Малтретиран е психически и редовно физически само за това, че е немскоговорящ швейцарец. Семейството му е изгонено от къщата на ул. „Родопи“. „Не им разрешават дори дрехите да си вземат. Едва след време ги пускат да си вземат обратно някои мебели“, казва инж. Улатовски. Цял живот наследникът на Рудолф Фрик не е назначаван на работа в държавно предприятие. Принуждава се да вади пясък от Марица, за да храни семейството си. „Така най-ощетеният човек, който не е видял ни стотинка, ни богатство от пивоварна „Каменица“, е страдал цял живот заради името си“, обобщава тя.

Майка й - Донка носи името Фрик, докато се омъжва. Била е приета да следва медицина, но веднага е изгонена. Другият син на Димитър Фрик - Николай, избягал през комунизма в Германия. Искали да го арестуват и когато идват да го приберат, се измъкнал през капандурата за въглища от избата. „Мен ме тормозиха чак през 80-те години - в института искаха да кажа къде е избягал“, спомня си Лидия Улатовски. Притежава огромно количество документи и снимков архив, които са свързани със семейството на Рудолф Август Фрик. Предала е много неща в Пловдивския исторически музей.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Майна

Майна

29.11.2020 | 20:57

Егати заплетената работа. Единствени знам едно. Че ако Рудолф и Фридрих бяха просто дали на жените си да подпишат ПРЕДБРАЧЕН ДОГОВОР, статията нямаше да е цял ферман а щеше да е 2-3 изречения к никой никъде нямаше да води съдебни битки. За това— мъже ,карайте жените си да подписват брачен договор независимо колко сте ВКЮБЕНИ в момента, постъпвайте като жените и си мислете с горната глава, защото жените са били и винаги ще бъдат КАЛКУЛАТОРИ, за жените особено балканджийките няма чувства обич любов вярност и т н. За тях всичко е пари. Румънки българки все тая все балканджийки. Ако бяха женени за германки нямаше да е има тази сага сега

Отговори
18 6
само, като прочета това и е ясно!

само, като прочета това и е ясно!

13.12.2020 | 19:59

Другари седесари, знам че държите медиите в Пловдив: "преследвали го комунистите, защото бил с немски произход", че то цяла Източна Германия - ГДР беше комунистическа!

Отговори
3 3
Търся и аз бееее

Търся и аз бееее

29.11.2020 | 20:55

Моя пра пра пра пра пра пра пра дедо Аспарух си е пасал коня на неговата ливада там където е Пратера Виенската опера Рафинерията на ОМВ и малко по нагоре от Виена до към Мюмюнхен Франфуркт на Майната и Париж Търся наследство ама Нанай

Отговори
11 8
Филибар

Филибар

29.11.2020 | 21:04

Аве палячо селски кой те пита кой номер гащи носиш.

Отговори
13 9
АБРАХАМ

АБРАХАМ

03.12.2020 | 02:35

А ФЪШКИИТЕ „ЧИСТИЛ ЛИ СИ ГИ ?

Отговори
2 1
Чакаме справедливост

Чакаме справедливост

29.11.2020 | 19:37

Възстановете несправедливоста и върнете имотите на истинските собственници !Това е престъпление срещу часната собственност ,която е непрекосновена!Сега тези имоти са заграбени от ИТ и фамилията им!

Отговори
35 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?