49

Над 2000 инженери се дипломираха в Технически университет - Филиал Пловдив

За единадесета поред година "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат разгледани до 30.11.2023 г., са представени училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

В няколко поредни седмиц, читателите на вестник „Марица“ и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от публикации, посветени на изложбата „Образование с традиции“.

През 1984 година в град Пловдив е създаден Висш учебно-производствен център към ВМЕИ ”В. И. Ленин“ - София, за обучение на студенти в V курс, а на следващата година е създаден и започва да функционира Факултетът за специална подготовка. 

Филиалът на ВМЕИ ”В. И. Ленин“ в град Пловдив е създаден с Постановление на Министерски съвет от 13.06.1986 г.

Първите студенти са 300, а факултетите са три: Факултет за специална подготовка, Факултет по електроника и автоматика и Факултет по машиностроене и уредостроене.

През 1987 година Филиалът получава сградата на бившия Френски девически колеж. Университетът се разраства, студентите вече са повече от 900. Привлечени са нови, висококвалифицирани преподаватели от София, Варна, Габрово и Русе. През 1990 година на Филиала е предоставена и сградата на АОНСУ в Пловдив, в която днес са I и II учебен корпус, студентският стол и общежитието.    

През 2002 година окончателно е завършена и сградата на ул. „Цанко Дюстабанов“ 25 (IV учебен корпус), в която са изградени просторни учебни зали, аула за официални събития и модерни лаборатории.     

Днес Филиалът на Технически университет-София в Пловдив е водещо висше учебно заведение за Южен централен район в областта на техническите науки. С над 12 хиляди дипломирани инженери, висококвалифицирани преподаватели и модерна материална база, Филиалът е предпочитано място за обучение на студенти от цялата страна.

Те могат да избират между 13 редовни бакалавърски програми, 12 магистърски и 4 задочни специалности. Филиалът има богата библиотека с учебна и специализирана техническа литература. На разположение на студентите са още общежитие с 385 места и студентски стол. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?