Следвайте ни

Национализация до дупка: Взели на Пютер и старото одеяло

Всичко отнето станало собственост на СССР като част от репарациите за войната

viber icon

По време на национализацията през 1947 година Пютер са доведени до просешка тояга. Одържавяването било особено жестоко, защото Ида Пютер е била с германско гражданство. Според тогава действащите споразумения всичко, което притежавали на наша територия гражданите на Германия, отивало като репарации в полза на СССР като победител във войната.

Пютерови пазят документ, който показва какво е отнето от баба им. Освен фабриката и останалата недвижима собственост са „одържавени” палта, работни дрехи, обувки и даже старите одеяла.

„През 1947 година взимат цялото ни имущество, не ни оставят нищичко и започваме новия жив от нулата. Било е страшно за родителите ни, които не са имали покрив над главата, работа и даже дрехи”, разказва инженер Мартин Ганчев, един от наследниците на фамилията. Според него и историята с репарациите към СССР са измама. 

„Два пъти сме отравяли питане към Москва и двата пъти ни отговориха: Съветската или руската държава никога не са получавали репарации чрез активите на фирма „Каменица”, разказва Йоханес Пютер. Той обаче пази документ от 28 август 1947 година, според който съгласно закона за предаване в собственост на СССР на бившето германско имущество на Ида Пютер трябва да се бъдат отнети 15-те процента собственост в пивоварната.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?