На този ден: Христо Г. Данов отказва кметската заплата

Възрожденският книжовник, учител и създател на пловдивския вестник "Марица" Христо Г.  Данов умира на  11 декември 1911 г. Погребан е в катедралния храм „Св. Богородица“.

Родоначалникът  на книгоиздаването в България, роден  през 1828 г. в Клисура, поема по стъпките на другите големи възрожденци - в Стрелча и в Клисура основава училища, а в Клисура - читалище.

През 1857 г. заедно с учителя Ячо (Йоаким) Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява „Дружествена книговезница“, по-късно - издателство.

"Христо Г. Данов и с-ие“. През  1878 г.  започва да издава първия общобългарски вестник „Марица“, а също така и първите в страната стенни географски карти.  Книжовникът се ползва с голям интерес сред обществеността и през 1882 г.  е избран за народен представител в Областното събрание на Източна Румелия.

Христо Г. Данов е единственият кмет на  Пловдив /2 ноември 1896 - 12 април 1899/, отказал да получава заплата за работата. По време на неговия мандат е изработен първият градоустройствен план на Пловдив от архитект Йосиф Шнитер. На името на възрожденица е утвърдена литературна награда. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Наглите

Наглите

13.12.2020 | 19:15

А сега кметовете освен, че си повишиха заплатите и крадат парите на Пловдивчани! Всеки месец си получават комисионни от всичко, като почнеш от боклуците, строителството та чак до транспорта! Превърнаха постовете си в източник на огромни стотици милионни доходи! Даже продадоха и това, което са дарявали на града неговите основатели и първенци!

Отговори
9 0
Тони

Тони

16.12.2020 | 08:35

Като започнеш от Чомаков, който разпродаде града, та чак досега!!! Най-големите проекти на Пловдив са и най-големите далавери.

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?