Следвайте ни

На кой владетел е кръстен Царският остров в Пловдив

viber icon

През 1897 г. за първи път по инициатива на Пловдивската община се залесяват 130 декара общинска мера на запад от Пловдив, край р. Марица, като се слага началото на гората на т.нар. Царски остров (наричан така, тъй като Министерството на финансите предоставя острова на княз Фердинанд). 

За пръв път през 1903 година княз (от 1908 година - цар) Фердинанд купува от частно лице 7.5 дка. Малко по-късно общината на с. Мечкюр му подарява острова, четем в архивите.

Князът обича да ловува там при гостуванията си в Пловдив, а „външни“ хора в охраняваната зона могат да влизат само в определени дни, като посетители, но не и като ловджии. През тежките години след Първата световна война и абдикацията на Фердинанд (1918), по искане на наследилия трона цар Борис III, пловдиското кметство изсича гората в Царския остров и раздава повече от 1000 куб. метра дърва за огрев на бедните граждани. 

През 1924 година царят продава своята собственост от 900 дка. за 2 000 000 лева по тогавашния паричен курс отново на общината на с. Мечкюр (дн. квартал Прослав). Едва след това районът става достъпен за обикновените граждани, а по-късно е включен и в градоустройствените планове на Пловдив.     

От 24 юни 1980 г. Царският остров вече се нарича парк „Отдих и култура”, като в него се планира цялостно озеленяване. Проектът включва: летен театър, инерционна железница, виенско колело, зала на смеха, делфинариум, ресторант, кафе-сладкарница, яхтклуб, ловен дом, ловно стрелбище, лятна дискотека, лятна читалня, места за пикник, резерват за елени, павилион за електронни игри и рибарски кейове.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?