Следвайте ни

Муравей Радев извади лева от колапса

Муравей Радев е един от най-авторитетните анализатори по финансови въпроси. 

Министър в кабинета на Иван Костов в периода 1997-2001 г. Радев е завършил специалност "Икономика на промишлеността" във ВИНС - Варна. Член на СДС от 1990 г. Депутат в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание.

Поема поста финансов министър, когато страната е в колапс, съсипана от хиперинфлация, с банкрутирала банкова система. 

Благодарение на желязна финансова дисциплина и болезнени пазарни реформи за няколко години страната излиза от кризата. 

Крайно време е да се направи проверка на приватизационните сделки и да се развенчаят митовете за раздържавяването. Днес икономиката на България никак не е зле, казва опитният финансист.  

Радев е сред основателите на ДСБ. Разочарован от ежбите в дясното, напуска политиката и се отдава на консултантска дейност.

Фамилната история на Радев е впечатляваща. Прадядото Георги заминава за гурбет в Мала Азия, където натрупва огромно бо­гатство, пропаднало покрай революцията на Кемал Ататюрк. Муравей Радев, дядо на бъдещия финансов министър, е един от най-успешните предприемачи в Пловдив, най-едрия производител на бубено семе у нас. Съдбата на семейството се преобръща през 1944 г. - интернирани са в Перущица, а синът на дядо Муравей - Георги Радев, прекарва 11 г. в затвора като "народен враг".

Хенриета Костова

Ръководител екип „политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?