Следвайте ни

Мистериите се грижели за отвъдния живот

viber icon

Николай Шаранков обяснява, че мистериите са типично проявление на античната религия. Свещенодействията се провеждат тайно и затова се организират от общества, в които всеки има точно определена функция при ритуалите. При останалите култове например не била нужна някаква специализирана подготовка.

Много често жреците са били избирани измежду цялото население на градовете. И тъй като всеки е участвал в тези празници, знае какво да се прави. Докато при мистериите нещата са специфични. Посветените в мистериите хора нямат право да разкриват навън това, което се случва по време на свещенодействията.

По тази причина не се знае почти нищо за тези тайнства. Когато се появи подобен списък, който изброява длъжностите в секретното общество, ние можем да се доближим до самите ритуали, тъй като те не са ни известни от другаде, разказва ученият. 

Няколко са били мистерийните култове в античния Филипопол - към Дионис, към Майката на боговете, или Кибела, към египетските богове Изида и Серапис и към внесения от персийските земи и видоизменен култ към Митра, който е свързан с войската и с преселниците от изток.

Митра е мъжки култ със сложна организация. Християнството също е мистериален култ, тъй като има тайнства. Според Николай Шаранков характерното за мистериалните култове е, че при тях е много важна грижата за това какво ще стане след смъртта. При традиционните езически религии на това не се обръща особено внимание.

Важен е животът тук и сега, и боговете трябва да осигуряват благополучие. Според мистиците обаче след смъртта следва друг живот, който ще е по-добър, ако човек е направил необходимото да си го осигури. Шаранков смята, че траките са били особено предразположени към мистериите.

Гръцките и римските автори пишат за траките, че не харесват земния си живот, но разчитат много на добър живот след смъртта. И когато се роди дете, плачат, а когато някой умре, се радват. Траките били отлични воини, защото не са се страхували от смъртта. Помпоний Мела пише, че траките вярват, че след смъртта ще отидат на по-добро място. Убедени били, дори да няма живот след смъртта, това щяло да бъде по-добре от настоящия им живот, посочва епиграфът.

 

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

тракийка

23.07.2019 | 19:31

Мистериите не са точно това, но като ви ги обяснява Шаренков...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?