46

Майстори на перото превръщат Пловдив в духовна столица

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица”  публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. 

В старите кадри са запечатани образите на прочутите местни художници, писатели, артисти, музиканти, поети, журналисти, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. 

На внушителната група майстори на перото градът под тепетата дължи до голяма степен славата си на творческа и духовна столица на България. 

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Иван Коджабашев

Доайенът на пловдивската журналистика Методи Танев, дългогодишен кореспондент на в. "Отечествен фронт", се гордееше с най-богатия архив от публикации за Пловдив и областта.

Април 1979  

Винаги във ведро настроение беше Петър Кольовски - гл. редактор на в. "Комсомолска искра" и първи директор на Радио-телевизионния център в Пловдив

Април 1977

Знакови лица на пловдивската журналистика като млади попълнения на в. "Комсомолска искра" - Спас Василев, по-късно съосновател и главен редактор на "Марица", и Тодор Божилов, вляво, дългогодишен гл. редактор на "Комсомолска искра".

Май 1988

Никола Джоков, дългогодишен редактор в издателство "Хр. Г. Данов", бе известен с острия си език и вицовете за властта  

Януари 1969  

Освен журналист с нюх, Стоян Вълев е издател и популярен писател. Той е първият главен редактор на в. "Марица".    

Януари 1986 

Кореспондентът на в. "Стършел" Слави Славов бе известен с таланта си да говори със сериозен тон за смешните неща в Пловдив 

Ноември 1970

Елена Чакалова беше една от най-дейните журналистки на Радио Пловдив, икономическите й репортажи оставиха трайна следа 

Май 1983

Нери Терзиева беше директор на новините на Ефир 2. Без интелигентността и чара й предаването "За 1 милиард" със сигурност нямаше да е такъв хит. 

2005 

Илия Зайков бе част от екипа на "Марица", където всички го наричахме Бай Илия. С остро око за политика и етнография, той е автор на няколко книги. На снимката е запечатан един от най-щастливите му мигове с новородения му син.

Октомври 1982 

Спортният журналист и отличен радиокоментатор Николай Галов при  посрещането на олимпийския огън на Римския стадион в Пловдив. Смята се, че той е вкарал в употреба термините "кожено кълбо" и "смърфовете".

Юни 1980 

Съоснователят и управител на ИПК "Марица" 

Младият журналист Степан Ерамян, вляво, в дружеска беседа с кореспондента на в. "Народна младеж" Стойчо Банчев. През 1991 г. Ерамян става съосновател и управител на ИПК "Марица".

Януари 1969 

Известната публицистка Велислава Дърева взема едно от първите си големи интервюта не с кого да е, а със звездния актьор Евгений Леонов, който гостува у нас  

Септември 1989 

Пловдивски журналисти очакват ВИП гости на Централна гара заедно с първия секретар на ОК на БКП Иван Панев, в средата. От ляво надясно са: Нейко Дамянов, Анастас Янков, Батето, Дамян Николов, Веселин Трайков, Георги Найденов, Иван Коджабашев, Христо Разпопов, Матей Матеев.

Декември 1983 

Главния редактор на в. "Комсомолска искра"  Коста  Странджев всички наричаха Шефа. По-късно е директор на издателство "Христо Г. Данов".

Януари 1969

Пловдивската журналистика - дух и оръжие на 160 години

Любен Панов - журналист, писател

Смятаното за „първа лястовица на българския периодичен печат“ списание „Любословие“ на Константин Фотинов след две години ще навърши 180 години. Издава се в гр. Смирна на Турската империя. А първото периодично издание в Пловдив - „Журнал за наука, занаят и търговия“ на д-р Иван Богоров (1862) тръгва сред читателите си само двайсетина години след него.

Следват имената на Христо Г. Данов, Драган Манчов, Вазов, Захари Стоянов, изданията „Летоструй“, „Марица“, „Народний глас“, „Борба“...  

Любен Панов в редакцията на в. “Отечествен глас” през 1975 г.

 Преди време покойните  днес Георги Райчевски (носител на „Златно перо" на Съюза на българските журналисти) и историчката Евдокия Емануилова издириха вестниците и списанията, излизали в града на хълмовете до 1993 г. - оказа се, че са над 600.

Със своите всеотдайни  журналисти - редактори, фоторепортери, литературни сътрудници и печатари, много от които превърнали се в легенди  от културната история на града.

Методи Танев, бележита фигура в голямата група на пловдивските пера, разказваше как при посещението на  височайша делегация начело с краля на арабска държава Тодор Живков рекъл на госта: „Няма да четеш какво пишат централните ни вестникари. Те печатат с един  калъп. Като отидем в Пловдив, там ще ти купя  вестници...“.

Най-големият извънстоличен всекидневник „Отечествен глас“ със стохиляден тираж малко преди смъртта си, най-търсеният извънстоличен и „извънстандартен“ по тогавашните разбирания младежки вестник „Комсомолска искра“, старото, но неостаряващо Радио Пловдив са били непрекъснато в нашия дом, Пловдивската телевизия, част от БНТ,  с популярните предавания „За един милиард“ и „Адрес 4000“, 27 регионални „многотиражки“ в областта, после големият „Марица“ - наследник на Дановия, „Пловдивски новини“, „Пловдивски куриер“,  първата частна телевизия в града - „Пловдивска обществена телевизия“, която гледаме и днес,  „Канал Ком“ и още частни радиостанции, някои от които живи досега, пловдивските приложения на централните всекидневници „Труд“ и „24 часа“, всекидневникът „Денят“, „Провинция“, сп. „Седмица“, сп. „Тракия“, „За и против“, „Земеделски вестник“, „Мач-експрес“, „Паралел 42“, „Глас“, „Гол“, „Демократическо знаме“, „Денонощен новинар“, „Свобода“, „Царство България“ (замислен като седмичник, макар и един брой, с дата 8-15 октомври 1992 г.)...

Някъде може да е имало конюнктура, цензура или автоцензура през всичките тези години. 

Ала няма как да отречем  духа, принесен в пловдивската журналистика от първите. И съхранен цели 160 години. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
17 коментара
да попитам

да попитам

21.06.2023 | 17:47

Колко от тези *творци* инициираха и подписаха писмото против Петър Манолов?Всичките са червени лижи - з....!

Отговори
0 0
Поглед  отстрани

Поглед отстрани

22.05.2023 | 07:32

Драги проевропейски джендърчета и гейчета. Никога не съм одобрявал така наречения в миналото ,,комунизъм,, но...сравнение с тогава сега сме триж повече комунизъм. Дали ще ме разберете, ваш си проблем.

Отговори
1 0
Правилно

Правилно

22.05.2023 | 08:08

Верно е, че надминахме комунизма. Пример - по времето на Тодор Живков неговия зет Иван Славков е 11 год. шеф на БНТ, а Деси Шишманова от т.Н. демократичен период на България с управление на СДС, ГЕРБ е 24 години шеф на БНТ Пловдив! Е това, ако не е тоталитаризъм, аз съм Людмила Живкова.

Отговори
2 0
Фотограф

Фотограф

22.05.2023 | 00:19

Пълна любителска картотека на всички, които са прославяли комунизма. Наистина прави впечатление, че всички са без бради и прилично подстригани, както е било наредено от партията. За брада и дълги коси се е наказвало и затова всички изпълняват наредбите на БКП-гладки лица. Снимките са определено доста любителски с много композиционни грешки и всички позират усмихнато пред обектива. Слаба фотографска работа и е очебийно, че са поръчкови снимки така, че не е личен архив, а определено служебно изпълнени снимки. Та , въпроса ми е: “ Иване, това от архива на К. Искра ли е?”

Отговори
5 3
Невъзпитан

Невъзпитан

22.05.2023 | 08:50

Приличаш ми на един бивш фотограф , който каканиже всяка седмица глупости по ПОТната тИлИвизия - същата злоба и комплексарщина ! На Иван Коджабашев на пръста не можеш да му стъпил!

Отговори
1 1
При комунизма илизали: Отечествен фронт, Комсомолска искра, БНТ

При комунизма илизали: Отечествен фронт, Комсомолска искра, БНТ

21.05.2023 | 21:57

Пловдив, а сега при "демокрацията" само умряла Маричка и на дядо Геньо телевизията най-тъпата кабеларка в БГ ефира!

Отговори
6 0
Уууу БКП

Уууу БКП

21.05.2023 | 23:34

Ако съм разбрал правилно най-тъпата кабеларка в България е ПОТна Тв ва партай Геноса Е. Терзиев, който беше разконспириран и доказан, като лъжец от Кеворкян. Гладко обръснатия(, както беше угодно на БКП ) и жена му Н. са в списъка на изтъкнати комунистически послушници до 1990 год., който Коджибашев усърдно е съставил в тази статия.Всички безгръбначни след това станаха СДС за да продължат с политическа стълба на успеха.

Отговори
10 1
Sceptic

Sceptic

21.05.2023 | 21:40

Мога да кажа, че в-к Отечествен глас беше един много хубав регионален вестник, изчиташе се с интерес от малки и големи и нямаше много соц-талаш в него. Имаше колкото е минимално необходимо за онова време. В-к Комсомолска искра беше също един истински младежки вестник, много добре списван, чел съм го с удоволствие като ученик. Гледам и Велислава Дърева какво хубаво момиче е била в годините в които още не съм бил роден, можела е да положи малко грижи за себе си в по-ново време.

Отговори
4 4
Мъъъъъ

Мъъъъъ

21.05.2023 | 20:22

Мъ Тоя във средата на кадрото много дебел Бя Той амен амен цялото кадро заема Горкия Арманян направо кльощав спрямо него Направо анористик

Отговори
3 1
Мърквичка

Мърквичка

21.05.2023 | 20:30

То пък едно гениално кадро! Направо за Лувара! Цел свят ще ни завиди за фотото!

Отговори
4 2
Теодора

Теодора

21.05.2023 | 19:40

Какво е това хвалебствие на тъпото предаване” За един милярд”? Защо фотографа на пловдивското БКП “дъвчи” това долнопробно предаване, което се подмазваше на другарите от Политбюро, на Панев, Дража и другите комунистически другарчета? Това беше елементарна и нищожна реклама на нискокачественото соц. производство.Пълна комунистическа поръчка, за да възхваляват БКП и успехите на родното производство. Само възрастните пловдивчани много малко си спомнят тази недоносена реклама, а младите ще умрат от смях, ако изгледат едно предаване. Защо непрекъснато рекламирате тоталитаризма чрез снимките на този комунист?

Отговори
6 5
От къде иде мамбото на мисирките от Мекица

От къде иде мамбото на мисирките от Мекица

21.05.2023 | 19:09

Джурналистиката изобщо добре угоява мисирките Вчера със Иван Панев днес със спициалист от историята на Израел Разбира се анонимен Даже и партизанско именце няма Просто като просто Киро простото ама от Израел приятел на мисирките

Отговори
4 2
Никито от Пловдив

Никито от Пловдив

21.05.2023 | 18:54

Комунистическо фотографче, къде са негативите на “ Комсомолска Искра”? По- добре разкажи какво се случи с архива на вестника вместо да разказваш приказки? Къде са негативите?

Отговори
7 1
Западняк

Западняк

21.05.2023 | 18:51

“Забравили” сте Николай Казанджиев. Може би защото той не беше от Вашата продажна клика и не посрещаше ВИП комунистически отрепки на гарата.

Отговори
5 1
Теодора

Теодора

21.05.2023 | 19:28

Какво е това хвалебствие на предаването “За един милиард “ ? Пълна глупост беше и подмазване на БКП (правеха най- елементарната реклама на соца и нискокачественото производство). Масово загасяха телевизорите, защото беше скука, скука и плюнчене и възхвала на соца. “Марица “ публикува информация на комунистическия фотограф, който демонстрира симпатия към тоталитаризма!

Отговори
7 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?