Следвайте ни

"Марица" дари благодетеля Кудоглу на УМБАЛ "Св. Георги"

Снимки за живота и делата на най-големия благодетел на пловдивското здравеопазване вече могат да бъдат разгледани в Отделението по пневмология и фтизиатрия към Университетска

viber icon

С дарение на фототабло, посветено на благодетеля Димитър Кудоглу, „Марица" започна традиционната си кампания „Пловдив през годините", която този път ще разкаже за знаменитите дарители под тепетата. Таблото, което бе част от  експозицията ни за емблематичните пловдивчани, вече е изложено в Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Университетската болница "Св. Георги".

„Горещо благодаря на „Марица" за подаръка. Кудоглу е останал в нашето съзнание като най-големия дарител в България и в българското здравеопазване през ХХ век. Голяма част от дейността му е заемала грижата за болните от туберкулоза, затова и ние винаги се чувстваме негови наследници", заяви ръководителят на отделението д-р Веселин Давчев.

 Димитър Кудоглу е сред най-ярките филантропи на Пловдив. След Първата световна война той издържал 11 безплатни трапезарии за гражданите на Пловдив, подкрепял финансово сираци, изпращал пари за българските пленници, учредил специален фонд за издаване на изследвания с емблемата на БАН.

През 1926 г. Кудоглу създава Дома на благотворителността и народното здраве. За целта закупил масивна сграда на Централния площад, доставил модерна медицинска апаратура. Здравното заведение се издържало от доходите на два тютюневи склада. В него хиляди болни получили шанс да оцелеят. За 17 години в Дома на благотворителността били регистрирани над 420 000 прегледа. Повечето от тях безплатни.

Пред Отделението по фтизиатрия се издига и паметник на Кудоглу, който е дарен от наследниците на видния предприемач. „Отнасяме се с особен пиетет към делото на Кудоглу, който беше създал модел на здравно заведение. Медицинската част е била много добре финансово обезпечена. Той е изпратил наши лекари в Европа да се учат и да специализират. Закупил е модерна за времето си апаратура. Смятал е, че лекарите трябва да получават достатъчно, за да бъдат посветени само на здравето на своите пациенти", подчерта д-р Давчев. 

Отделението по фтизиатрия, което той ръководи, е най-модерното в България. В него са внедрени последните постижения на инженерния контрол на инфекциозните болници. Има изградени боксове и стаи с по едно и две легла за общо 40 болни.

Пациентите се преглеждат в пет кабинета - за наблюдение на туберкулозата, манту кабинет, детски кабинет, за наблюдение на мултирезистентни болни. Отделението разполага и със собствена микробиологична лаборатория - една от референтните за България, с най-съвременни методи за диагноза.

Има и собствено рентгеново отделение. „В състояние сме да решим всеки диагностичен и терапевтичен проблем на туберкулозата. Затова приемаме болни от цялата страна", подчерта д-р Давчев.

Откриваме в Деня на будителите

Акцентът в тазгодишната фотоизложба на „Марица" ще са големите дарители, надживели времето не със своите лични успехи или икономически просперитет, а с каузата си. Експозицията ще бъде подготвена с помощта на писателя Димитър Райчев. Тя ще бъде подредена в Цар-Симеоновата градина на 1 ноември - в Деня на будителите, а паната ще останат там до края на ноември. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ЛМ

12.08.2019 | 13:14

фтизиатрия - що за дума е това???

Отговори
0 2

пари, пари.....

10.08.2019 | 15:36

Радваме се на фототабло ! Къде е болницата , която Кудоглу е дарил ? Направи се и невъзможното да я фалират и унищожат , а може и вече всичко там да е разпродадено .

Отговори
4 3

Читател

10.08.2019 | 15:08

Управление е закопало здравеопазването, като е закрило туберкулозна болница. Сега се вижда, че е било за по-добро лекуване на болните в това модерно отделение.

Отговори
5 2

Читател

10.08.2019 | 15:03

Не много отдавна твърдяхте, че след закриването на Белодробна болница, няма да има кой да лекува болните от туберкулоза. Скоро отново натяквахте, чесегашното

Отговори
1 3

Хубава идея за Дарителите

10.08.2019 | 12:30

Къде са новите дарители? Банев АРАБАДЖИЕВИ, ЖИВЕЮИ В ЛУКС С КРСДЕНИ НАРОДНИ ПАРИ... И ДР.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?